Огромни задръствания в час пик по новото кръгово на бул."Цар Освободител"

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
09:49 / 05.04.2019
5473
Огромни задръствания се образуват в час пик по новото кръгово кръстовище на бул. "Цар Освободител" в посока центъра на града, видя репортер на Varna24.bg

Според шофьори причина е близкият светофар на кръстовището с ул. "Отец Паисий", който задържа колоната от автомобили и те се натрупват в кръговото.

В противоположната посока към кварталите проблемът не съществува, тъй като там няма светофарна секция и трафикът е свободен.

Варненци коментират, че много водачи не са запознати с правилата за преминаване в кръговите кръстовища и това създава предпоставки за произшествия. Част от проблема със задръстванията е и факта, че малко са толерантните шофьори, които пропускат завиващите по новото локално платно на бул. "Левски" по ул. "Струга".

Не липсват и оптимисти, че след цялостното пускане на новия булевард "Левски" всичко ще се нормализира.

Припомняме и коментара на проектанта на булеварда инж. Недялко Иванов относно наклона на кръговото кръстовище:

"Това нямаше как да бъде избегнато, тъй като има дадености около кръстовището, с които трябваше да се съобразяваме. Рампата, която идва от бул. "Левски“ между "Сливница“ и "Цар Освободител“, минава покрай съществуващи сгради. Те имат коти, на които са построени и основата на които са с 6 метра по-ниски от сградите, които са построени от другата страна на кръстовището в горния край, където е посока "Владиславово“ вдясно. 6 метра е денивелацията. За да се преодолее това нещо сме използвали наклони, които са допустими в кръстовища до 4%, но действително се получава едно качване, за да можем да преодолеем тези разминавания. Няма как да махнем съществуващите сгради от околния ландшафт. Ако тях ги нямаше, нямаше да има такъв проблем и щяхме да направим някакво средно положение. Няма как да оставим едната сграда във въздуха, да не може да се стига до входа й, а на другата да и засипем първия етаж. Заради тези две постройки една срещу друга, нови сгради от преди 5-6 години, се получи този наклон. Архитектите, когато са издавали разрешителни за строежа на тези сгради, са им дали коти, които са се връзвали според околния терен по това време. И той не е бил съобразен с бъдещето изграждане на "Левски“. Когато заснехме терена установихме, че няма по какъв друг начин да се реши проблемът. Смятам, че сме взели едно от най-рационалните решения в този район. Получава се надлъжен наклон, малко елипсовидно стана кръстовището, но смятам, че сме постигнали най-доброто решение предвид обстоятелствата. Докато се изграждаха двете съоръжения кръстовището продължаваше да работи, на всяко едно пресичане с другите булеварди направихме всичко възможно да има по две съоръжения от двете страни, за да не се спира движението на съществуващия булевард, за да има най-малко притеснения за варненските шофьори“, обясни инж. Иванов.

Виж коментарите (6)

Още по темата (179):
12.01.2021 Шахта изби и наводни участък от бул. "Левски" във Варна
07.10.2020 Решават проблема със събирането на дъждовна вода около бул. "Левски"
29.09.2020 Над 550 000 лв. отпуска Община Варна за основен ремонт на отсечки, свързани с бул. "Левски“
27.08.2020 Доброволци измерват шумовото замърсяване около бул. "Левски“
30.05.2020 Кола се приземи в дерето по бул. "Левски" около "Максуда"
26.05.2020 Полагат маркировката по новото елипсовидно кръстовище под "Максуда"
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).