Онкодиспансера във Варна подобрява условията на труд с проект за 388 188 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:26 / 31.08.2017
2164
На 31.08.2017 г в конферентната зала на "СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков-Варна" ЕООД се проведе пресконференция с която стартира работата по проект "Добри и безопасни условия на труд" по процедура BG05M9OP001-1.008. Проектът е на обща стойност 388 188,32 лева, от които европейското финансиране е в размер на 310 550,65 лева.

Проектът, разработен изцяло от екипа на здравното заведение, включва дейности, свързани с подобряване условията и безопасността на труда в отделението по лъчетерапия при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа. 

До приключване на предвидените дейности, до 30 декември 2018 г., с отпуснатите по проекта средства трябва да бъде закупено и пуснато в експлоатация дозиметрично оборудване за експресен контрол върху параметрите на системите с рентгенови тръби. Новата апаратура ще намали значително облъчването на персонала, който ежедневно работи в среда на йонизиращо лъчение, обясни ръководителят на проекта и зам.-управител по лечебната дейност в СБАЛОЗ - Варна д-р Янислава Илиева. С нея ще се измерват и параметрите на машините в отделението. Така още по-прецизно ще се определят дозите лъчение за пациентите и ще бъдат значително намалени страничните ефекти върху тях.
 
Като част от проекта е монтирането на информационно табло, върху което в непрекъснат режим ще се изписват резултатите от мониторинга върху нивата на гама фона в помещенията и заобикалящата среда. Информационният "светофар" ще сигнализира за всяка промяна във фона и ще предупреждава за отклонения.
В отделението по лъчетерапия на СБАЛОЗ - Варна работят 32-ма души, върху които ще има пряка полза от реализацията на проекта. Част от тях са във възраст, предхождаща ранното пенсиониране на лица, работещи в подобна среда. Една от основните цели на проекта "Добри и безопасни условия на труд" е с намаляване на вредното влияние върху организма на лъчетерапевтичната апаратура кадрите да бъдат задържани по-дълго на работа, както и да бъдат привлечени млади специалисти, тъй като в тази сфера съществува огромен дефицит на човешки ресурс.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).