Опасват центъра на Варна с камери

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
09:43 / 11.10.2018
8825
На свое заседание в началото на октомври Експертния съвет по устройство на територията във Варна е одобрил инвестиционният проект "Пълен инжинеринг, проектиране и строителство, доставка и монтаж на система за видеонаблюдение, обхващаща участъка от кръстовището на бул. "Сливница" с бул. "Княз Борис I" до площад "Антон Новак" и зад колонадата.", научи Varna24.bg

Ще бъде изведен видеосигнал в командния център, зала 37, на Община Варна.

Наскоро пък стана ясно, че се очаква Община Варна да придобие всички дялове на австрийското дружество "Ефкон АГ", с което е в съсобственост по отношение на уличното видеонаблюдение във Варна с дружеството "Варна-Ефкон". Това коментира за Varna24.bg общинският съветник Христо Атанасов, който е упълномощен от Община Варна да води преговорите с австрийското дружество. 

"Сагата, която започна през 2007 г. се надявам да приключи след следващата сесия на Общинския съвет. Като казвам приключи, имам предвид Община Варна да добие 100% от собствеността на дружеството. Сделката е на стойност 2600 лева и няма грешка в това, което чувате. Това е делът на Ефкон АД, който придобива общината. Предния представител беше представил една сметка, беше водил едни разговори за изкупуване пак на техни дялове, но сумата възлизаше на 600 000, разпределена по различни пера. Нещата се промениха, защото за мен това беше нереалистично още тогава, коментирал съм го по време на заседания на съвета. Тогава беше отхвърлено от съвета неговото  предложение. Дойде този мандат и бях избран като представляващ общината в дружеството и вече не знам колко са писмата и разговорите с австрийците. Стигнахме до това, тъй като самата система е морално остаряла, тя трябва да бъде подменена, трябва да бъде изградено ново видеонаблюдение. Системата не работи и е в тежест и на двамата съдружника. Така стигнахме до това Община Варна да изкупи дела на австрийската фирма. Това ще бъде факт. Изпратени са всички документи за гласуване и предприемане по процедура по изкупуване на дяловете. Надявам се в рамките на няколко седмици адвокатите да подпишат промените и Община Варна да стане едноличен собственик на системата.", обясни Христо Атанасов. 

След тези процедури ще бъде възложено още едно обследване, за да се види какво има като наличност и да се изготви етапност по отношение на това какво ще бъде възобновено и какво изградено наново. Припомняме, че системата за видеонаблюдение във Варна беше изградена през 2007 г. и струваше близо 10 млн. лв. През 2013 г. поддръжката на камeрите беше спряна.

"Имам предвид камерите, които са на кръстовищата. Ще бъде обсъдено поетапно какво ще бъде предприето и какво ще струва това. Предстоят преговори с МВР по отношение на това дали те ще участват и как, защото те също ползват тази система. Ще се изясни приходите откъде ще дойдат. Дали ще са от глобите от нарушителите и дали те ще бъдат разпределяни между общината и Министерство на вътрешните работи. Това са неща, които новото ръководство ще начертае.", каза още Христо Иванов. 

Камерите са над 140 и от тях няма действащи, тъй като не бяха въведени в експлоатация, уточни общинският съветник.

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
15.10.2018 Тодор Балабанов: Видеонаблюдението е необходимост за Варна
27.09.2018 Полиция и община ще изграждат нова система за видеонаблюдение във Варна?
01.02.2016 Общината може да купи нови камери за видеонаблюдението във Варна
30.03.2015 Проучват възможностите за рестартиране на видеонаблюдението във Варна
19.03.2015 От 6 до 9 месеца за рестарт на уличните камери във Варна
09.03.2015 Зам.-кметът по сигурността: На възловите кръстовища във Варна камерите
работят
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).