Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена изнася Гала във Варна
Автор: Пламена Николова 10:55 / 17.06.2022Коментари (0)967
©
Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в България с летни концерти под открито небе. Гала вечерите са посветени на творчеството на австрийската музикална династия Щраус.

На 7 август оркестърът на Шьонбрун гостува във Варна. Концертът е предвиден да се състои в един от най- красивите и романтични открити театри на Балканите-  Летен  театър.

Началният час на концерта е 20:30 ч. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. Специално светлинно-визуално шоу ще допълни магията под звездите. В антракта между двете концертни части присъстващите ще имат възможност да се насладят на чаша Sekt или освежаваща напитка.

Турнето на дворцовите музиканти у нас започва на 6 август от старата столица Велико Търново. Тяхното представяне ще бъде част от традиционния Международен фестивал “Сцена на вековете", който се провежда на крепостта Царевец. А, кулминацията на турнето е Щраус галата, която виенският оркестър ще изнесе в София на 8 август. Събитието ще се проведе на пл. "Св. Александър Невски" и се осъществява с подкрепата на Столична община. То е и част от Календара на културните събития на София.

За коледните празници през 2021г. Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена изнесе два Коледни концерта в България - София (Зала 1, НДК) и Пловдив (зала С. И. Л. А. ). Концертите преминаха при препълнени зали и силно очарована публика. Това е и мотивацията през лятото на 2022г. оркестърът да се завърне в България с обогатена и значително по-широко обхватна програма за  концерт под открито небе, изцяло съставена около произведенията на династията Щраус. Коледните концерти на оркестъра през декември 2021г., в България, бяха организирани в духа на най-известния в света и обичан от любителите на класическата музика Новогодишен концерт на Виенската Филхармония.

Планираните летни концерти в България са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летния концерт под открито небе, който се провежда в пъстрите градини на забележителния дворец Шьонбрун. Оркестърът ползва сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион гости от цял свят вече са се наслаждавали на неговите концерти в бляскавата обстановка на двореца Шьонбрун. Докато първоначално оранжерията е била предвидена за съхранение на редки растения, Хабсбургите много скоро изменят предназначението й, устройвайки в нея пищни празненства. След грижливо обновяване портокаловата оранжерия днес отново служи изцяло на изкуството и културата. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света. https://www.youtube.com/watch?v=4pu-nmqkcyA

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция в началото, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от местната публика.  В този интернационален състав има и българска след. Концертмайстор на оркестъра е Таня Джарова – Салустио, която гради кариера над 30 години във Виена. Родена и израснала в Пловдив, Таня започва музикалното си образование по цигулка още на пет години. Нейният музикален талант и артистично развитие се ръководят и насърчават от именити педагози в Пловдив и София, а по-късно в Софийската консерватория и Виенския университет за музика и изобразително изкуство.  Творческата кариера на Taня Салустио обхваща международни солови и концертни изпълнения в Испания, Италия, Аржентина, Швеция, Франция и др. От 1997 г. Taня Сеара Салустио е постоянен член и концертмайстор на оркестъра на двореца Шьонбрун – Виена. 

Част от престижния оркестър на двореца Шьонбрун е и Светлозар Димитров, който е роден в Горна Оряховица, но от 30 години живее във Виена. През 1992 г. заминава за Виена, за да продължи музикалното си образование, но остава и до днес в австрийската столица. Майката на Светлозар Димитров е причината той да се занимава с музика и да свири на различни видове ударни инструменти за оркестър. Той споделя, че работата му в прочутия оркестър е една сбъдната мечта.

Репертоарът на Оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки специално за "своя“ оркестър. През цялата си активна дейност като диригент и покрай многобройните турнета, които има по света, той намира време да отрази писмено музикалните идеи, които постоянно го съпътстват. Така например възникват валсовете "Виенчанката“, "Нощи в Букурещ“, "Разходка в Рим“, а също и "Галоп за свекърви“, всичките написани специално за оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го наричат "крал на валса и полката“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: