Осем зони във Варненско под риск от наводнение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:55 / 04.11.2016
2100
Във Варненска област има 8 района със значителен потенциален риск от наводнение. Това показва разработеният от Басейнова дирекция за Черноморски район План за управление на риска от наводнения. Това обяви инж. Жасмина Керанова, началник на отдел "Планове" в дирекцията.

Проведените анализи и оценки показват, че значителен потенциален риск от наводнение има за два морски района - около Варна и на юг от Бяла. Риск от речни наводнения има по поречието на Камчия ( в района на Долни чифлик и с. Гроздьово), Девненска ( в района на Суворово) и Главница ( покрай селата Блъсково и Комарево), посочи инж. Керанова.

За целия Черноморски регион са определени 45 района със значителен потенциален риск от наводнение. От тях 34 са речни, а останалите 11 - морски. В тези 45 района са включени 95 населени места, 4 курортни образувания в 32 общини и 6 области. Приблизителният брой на населението, попадащо в рисковите зони, е 870 000.

Очаква се Планът за управление на риска от наводнения в Черноморския район да бъде утвърден от Министерски съвет до края на годината. С приемането му ще бъдат очертани дългосрочни цели за защита от вредното въздействие на водите.

Планът разглежда всички аспекти на управлението на риска, като се съсредоточава върху предотвратяването, защитата, подготвеността, включително прогнозите за наводнения, системите за ранно предупреждение и отчита характеристиките на Черноморския район за басейново управление на водите за период от шест години - от 2016 до 2021 година включително. Включва и програма от конкретни мерки или комбинация от мерки за решаване на установените проблеми и постигане на поставените цели за всеки един от определените 45 района със значителен потенциален риск от наводнения.

Конкретните мерки включват създаване на национална система за управление на водите в реално време, изготвяне на указания за разработването и готовността за изпълнението на плановете за защита при бедствия, реконструкция и ремонт на язовири.

Индикативната стойност на разходите за изпълнение на заложените мерки възлиза на над 200 милиона лева. Изпълнението им е предвидено да се финансира чрез национални и международни източници като републиканския и общински бюджети.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).