Осъден за умишлено убийство обжалва присъдата си пред Варненския апелативен съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 15.06.2017
1382
Октай Иванов от с.Пробуда, община Търговище обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъда за убийство в размер на 6 години и 8 месеца "лишаване от свобода" на Окръжен съд - Търговище. 

В началото на февруари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, съдът в Търговище е присъдил 10 години затвор на подсъдимия затова, че на 5 август миналата година умишлено е убил Атанас Хр.. Заради привилегията на процедурата от която се е възползвал подсъдимият, съдът е редуцирал с 1/3 наказанието до 6 години и 8 месеца "лишаване от свобода" при строг режим и е присъдил 30 000 лева обезщетение на майката на убития 46 годишен мъж.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че подсъдимият и брат му се черпили в компания по повод на предстоящ семеен празник. 3 часа след полунощ на 5 август и след голямо количество алкохол, между Октай и Атанас възникнала свада. Първоначалната размяна на псувни и обиди прерастнала във физически сблъсък. Октай съборил на земята своя съселянин и при падането му се счупил кракът на масата. Подсъдимият го взел и продължил да удря с него падналия мъж по главата и тялото. Побоят бил преустановен от близките на Октай, които установили и смъртта на Атанас. Направената в хода на следствените действия СМЕ установила, че тежката черепно-мозачна травма и контузията на мозъка е била непосредствената причина за смъртта на пострадалия мъж.

В жалбата пред втората съдебна инстанция защитата на подсъдимия моли съда да отмени присъдата на ОС-Търговище, да се съобрази с многобройните смекчаващи вината обстоятелства, да приложи по-благоприятен член от НК и да намали размера на присъденото наказание.

Присъдата е обжалвана и от майката на убития мъж, която моли чрез адвоката си да се увеличи размера на наказанието и на присъденото обезщетение.

Прокуратурата настоява да се потвърди първоинстанционната присъда като справедлива и законосъобразна.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).