От МВР към варненеци: Пазете дома си по празниците!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:51 / 22.12.2016
1236
Почивните дни около Коледа и Нова година, освен празничност и богати трaпези, предоставят възможнсоти за пътуване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напускат своите домове, за да гостуват на свои близки и приятели. 

Но празниците също така могат да се тълкуват и като "работно време" от определени представители на обществото.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. И тази година ОДМВР - Варна ще призове всички граждани, а и гостите на града, да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Нека си припомним основните съвети на криминалистите:

Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всики врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвънеяване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За сигурността по време на пазаруване:
Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. 

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапвамне в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари! 

Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи. 

С цел опазване на обществения ред, ОДМВР - Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора - търговски центрове, гари, автораги, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.
Коледа е празник на светлите емоции, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на радостта в очите на децата. 

Нека донесе на всички нас именно това. Да добавим нотка отговорност в симфонията от Коледни песни и да си гарантираме добро настроение.


Виж коментарите (0)

Още по темата (129):
04.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Няколко интересни обичаи, които правят по света за здраве и берекет
01.01.2017 Първият гост в дома през новата година трябва да носи хляб
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).