Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От УМБАЛ "Св. Марина" се отчетоха пред погледа на здравния министър
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 23.03.2018Коментари (0)4128
Днес изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов представи отчета за дейността на болницата през 2017г. на открит медицински съвет в присъствието на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, областния управител Стоян Пасев, кмета на морската столица Иван Портних, официални гости, преподаватели и лекари. По-късно министърът посети отделението по детска онкохематология и раздаде подаръци на малките пациенти, болничната аптека, в която видя модерния робот за разтваряне на цитостатици, отделението по нуклеарна медицина.

Министър Ананиев коментира, че правилното управление на болницата, високотехнологичното оборудване и квалифицираният медицински персонал са верният път за високите резултати. "По-добре средствата, които се дават за лечение на български граждани в чужбина да се инвестират в болниците в страната, за да се лекуват хората тук, а защо не утре ние да лекуваме чужденци в България“, коментира още министърът.

От отчета за 2017г. стана ясно, че  УМБАЛ "Св. Марина“- Варна разполага с 1 392 легла. В болницата работят общо 2 073 човека, между които над 529 са висш медицински персонал - висококвалифицирани университетски преподаватели, национални и регионални консултанти.

Най-голямата болница в Източна България, която вече е утвърдена като европейското лице на българското болнично здравеопазване, предлага на пациентите комплексно медицинско обслужване, включващо доболнична, болнична и спешна помощ, диагностика с най-модерна и високотехнологична апаратура и експертна медицинска дейност. Тук българските пациенти могат да получат високоспециализирани медицински дейности, диагностика и лечение, за които до скоро се налагаше да пътуват извън страната и да плащат непосилни средства на европейските болници.

През 2017г. в УМБАЛ "Св. Марина“ са увеличени приходите, намалели са задълженията и просрочията към доставчици, за медикаменти и за медицински консумативи, както и се е увеличила средната брутна работна заплата спрямо предходната 2016г. УМБАЛ "Св. Марина“ през 2017г. е удвоила капитала си и е приключила годината без задължения към държавата, общината и персонала. През годината болницата е закупила със собствени средства 10 апарата за хемодиализа, ултразвуков апарат за детската клиника по клинична хематология и онкология, 3 апарата за изкуствена белодробна вентилация, хирургична видеосистема, мобилна рентгенова система със С-рамо за клиниката по ортопедия и травматология, респиратор, апаратура за хирургическо лечение на предсърдно мъждене посредством криоаблация и дозиметрична апаратура и оборудване. От кампанията на Президента "Българската Коледа“ болницата е получила апарат за дихателна реанимация, фибробронхоскоп, термолегло, холтер, ехокардиограф, дефибрилатор, инфузионна помпа, линеарен трансдюсер и педиатрична ендоскопска апаратура за детските отделения. Реновирани и модернизирани са първа клиника по нервни болести, клиниките по съдова хирургия, вътрешни болести и отделението по кожни болести и венерология. Модернизирани и обновени са 32 учебни зали и 3 аудитории. Извършени са също реконструкция на централния и южния вход, изградено е ново КПП, възобновено е осветлението, направен е основен ремонт на централната алея  и са изградени допълнителни паркинги за персонала. Инвестирани са средства в съвременни технологии, които включват PACS система с отдалечен достъп до информация, сървърна база и система за дистанционно наблюдение на образни изследвания. За същия период МУ-Варна е предоставил 2 ехокардиографа с работна станция, ендоскопска урологична апаратура и ехосономамограф. Университетът и болницата заедно развиват и общественозначима дейност в музея по история на медицината.

Предстоят да бъдат изградени и закупени нова ангиографска лаборатория за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания, апаратура за дълбока мозъчна стимулация, висок клас анестезиологичен комплекс, локална котелна инсталация и полисомнографски център, както и да бъде внедрена радиосинтезна система за продукция на пациентски дози от радиофармацевтици, базирани на галий 68.

В началото на 2018г. болницата получи акредитационна оценка "отлична“ за цялостна медицинска дейност за срок от пет години, а на 14 март правителството я определи като Университетска болница за този срок.

Поддържането и развитието на материалната база е съществена предпоставка за осигуряването на качествено обучение на медицинските специалисти, тъй като има задължително практическо обучение по предклинични и клинични специалности. В МУ-Варна се обучават над 5207 студенти, специализанти и докторанти, между които и 1400 студента от 44 страни, основно от страни членки на ЕС. Всички те получават в МУ-Варна теоритична и практическа подготовка, съответстваща на най-добрите европейски и световни университети.

В сряда правителството реши да предостави правата на едноличния собственик на капитала по управлението на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина“ - Варна, на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ за срока на акредитационната оценка на лечебното заведение като университетска болница.

Сред положителните страни на този модел са стимулиране развитието на медицинската наука, повишаване мотивацията на преподавателския състав, оптимизиране разходите и подобряване финансирането на болницата. Също така фактът, че ще се появят нови възможности за увеличаване на трудовите възнаграждения на персонала в университетската болница. Обединението ще доведе и до по-ефективното разпределение на финансовия ресурс в сферата на здравеопазването и ще подобри дейността на болницата. Освен това ще се повишат възможностите за инвестиране в материалната база и специализираната апаратура на лечебното заведение. Възможността за практическо обучение в базата на търговското дружество ще стане по-голяма и няма да бъде ограничавана от решения на органите за управлението му. "Не на последно място обединението ще доведе до по-добра и по-качествена услуга за пациентите, защото те ще бъдат лекувани в модерна, високотехнологична болница от квалифицирани лекари и университетски преподаватели.“, коментира ректорът на МУ-Варна проф. Иванов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: