Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От Варна тръгва сдружаването на социалните предприятия в асоциация
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 14.03.2014Коментари (0)1812
©
Социалните предприятия у нас ще се сдружат в асоциация. Това е крайната цел на проект "Социалното предприемачество - мисия за равенство между различните", стана ясно на пресконференция днес във Варна. Към момента такава асоциация не съществува. Като основен фактор за това е, че повечето от тези предприятия са създадени през периода 2011-2012 година.

Водещата организация по проекта е Сдружение "Център за устойчиво социално развитие"- град Варна, а партньор - Фондация "Либенау" - Германия. Проектът има за цели: популяризирането на социалното предприемачество в Република България, обменът на опит в областта на социалното предприемачество с водещи сродни организации от страните членки на ЕС, приложение на примерите на добри практики от страните членки на ЕС в Република България, изграждането на мрежа за обмен на информация, технологии и човешки ресурси и популяризиране на социалното преприемачество в страните членки на ЕС, осигуряването на възможност на лицата в неравностойно положение за равно включване, интеграция и реализация на пазара на труда.

На пресконференцията днес доц. д-р Евгени Станимиров, част от изследователския екип, представи данните от социологическо изследване на социалните предприятия у нас и в Германия. Няколко са основните разлики. В България те са създадени и функционират само в дадената община. 70% от тези субекти в Германия оперират в различни райони.

В България повечето са създадени през периода 2011-2012, заради финансирането от ЕС, докато в Германия те са с по-голяма история. Над 75% от социалните предприятия в Германия имат производствен цикъл, докато у нас - едва 6 на сто. 70 процента от предприятията в Германия предоставят консултантски услуги, докато в България само 17%. Нашите са микро, а германските средни и големи предприятия. Там разчитат на собствени приходи, а при нас - на финансиране по европрограми. Целта на изследването е анализиране и внедряване на добри практики от Германия у нас.

По проекта ще се създаде сайт и социална мрежа, като в нея ще могат да членуват всички социални предприятия - първо от страните на кандидата и партньора, а в последствие и от други страни членки на ЕС, както и такива извън общността. В тази социална мрежа ще се обменят практически неограничено във времето позиции, мнения, идеи и иновации за дейностите и популяризирането на социалните предприятия. Ще имат възможност да се включват доказани специалисти и експерти със съвети и мнения, а също така и мнения на самите членове на социалната мрежа. Уебсайтът и социалната мрежа ще се поддържа на 3 езика - български, немски и английски. Сайтът е на адрес: www.social2business.org.

Проектът "Социалното предприемачество - мисия за равенство между различните" е с общ размер на средствата 182 143,18 лева, по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, BG051PO001-7.0.07 "Без граници - Компонент 1 - Фаза 2". Продължителността му е 12 месеца - от 16.04.2013 г. - 15.04.2014 г.

По проекта бе заснет мултимедиен филм за социалните предприятия в Германия. Той ще се разпространява свободно. Разработи се и наръчник за създаване, мотивация и управление на социално предприятие. В наръчника има разработени теми за: Презентация на социални предприятия в Германия и България, история на тяхното възникване, успехи и трудности по пътя на развитието и утвърждаването им; Маркетинг и мениджмънт на социалното предприятие; Избор на политика за предоставяне на продукти и услуги; Цени и ценова политика при реализация на продукция и услуги; Възможности за финансиране, кандидатстване и управление на проекти от донорски организации; Формиране на екип и нагласи за работа в социалното предприемачество и начините за успешна реализация.

В последния месец на реализация на проекта предстои да се проведе семинар с участие на специалисти и лектори от Германия на тема "Социалното предприемачество - мисия за равенство между различните".

Той ще се проведе от 31 март до 4 април т.г. В рамките на 3 дена експерти от Германия и България ще коментират въпроси свързани с планиране на дейностите при създаване на социално предприятие, начини за финансиране и управление и възможности за кандидатстване по оперативните програми от новия програмен период 2014-2020 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: