Отбелязват 40-години от плаването "По пътя на древните мореплаватели“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:44 / 07.08.2015
836
Това лято се навършват 40 години от плаването, останало в българската морска история с името "По пътя на древните мореплаватели". Това съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей, предаде Фокус. 

Идеолог и консултант на това плаване е проф. Михаил Лазаров - един от доайените на българската подводна археология и дългогодишен директор на Варненския археологически музей. 

Плаването е осъществено от 20 юли до 10 август 1975 г. с яхтата "Вега", собственост на яхт-клуб Порт Варна. Шкипер на яхтата е кап. Асен Дремджиев, а негов спътник е водолазът Димитър Клисуров. 

Целта на това плаване е да се премине по древния западен морски път. Маршрутът започва от Варна и преминава през Истанбул, Ерегли, Синоп, Ялта, Констанца. 

След плаването Асен Дремджиев написва едноименната книга "По пътя на древните мореплаватели".Четиридесет години по-късно Димитър Клисуров ще припомни на всички, обичащи морето, историята на това плаване и ще разкаже случки, които не са включени в книгата. Събитието се посвещава на паметта на проф. Михаил Лазаров и кап. Асен Дремджиев.

Житейския и професионален път на Димитър Клисуров е разнообразен и интересен. Той е бил леководолаз в Кувейт при изграждането на подводни инженерни инфраструктурни проекти, дълги години е част от водолазния екип на спасителен кораб "Перун", водолазен инструктор към ДОСО-Варна, участник в международния експеримент с подводен дом "Черномор" край Маслен нос и ръководител на водолазните групи, извършвали подводните археологически проучвания в Китен и Созопол. 

Димитър Клисуров е и човек на писаното слово. Той е бил дългогодишен редактор в сп. Корабостроене и корабоплаване, завеждащ отдел морска научно-популярна литература в издателство "Георги Бакалов" - Варна, управител и главен редактор на "Морски вестник". Автор на книгите "Професия за мъже" и "Между рака и козирога".

Презентацията ще се проведе на днес, 7 август, от 17,30 часа в залата на Учебния музей. Вход откъм бул. "Съборни" (служебния вход на Археологическия музей).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).