Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отбор от бивши в битката за Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 02.09.2015Коментари (0)5514
© Varna24.bg
Настоящ и бивш градоначалник, неуспял претендент от предишния вот, общински съветник и двама ексминистри от кабинета "Орешарски" атакуват кметския стол във Варна.

До този момент официално издигнатите кандидати са шестима, но до средата на септември се очаква в надпреварата да се включат още.

За фаворит преди вота на 25 октомври се сочи настоящият кмет Иван Портних. Кандидатурата му бе представена лично от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така бяха разпръснати всякакви съмнения дали най-голямата парламентарно представена сила ще застане зад кмета, който пое поста след бурни вълнения и невиждани до момента граждански протести, белязани със знака на самозапалването и прогонването на Кирил Йорданов.
Оценката на Цветанов бе повече от категорична. Той благодари на Портних, че се е справил с тежката и отговорна задача да преобрази Варна.

Факт е, че Портних не просто успя да умиротвори морската столица и да уталожи напрежението, ескалирало до неподозирани размери след самоубийствения акт на фотографа Пламен Горанов пред сградата на общината, а и да реализира инфраструктурни проекти, бавени години наред. 

Сред постиженията на Портних са нов облик на централната градска част, ремонт на детските площадки, реновиране на спортната зала, ремонт на Морската градина и района около пристанището. Затова неслучайно основното обещание на кандидата на ГЕРБ е да продължи и занапред ударно да работи върху инфраструктури обекти.


"Каквото и да си говорим, истината е тази - битката е за второто място на балотажа във Варна", коментираха местни представители на други политически сили. Социологически проучвания засега дават преднина за второто място на националиста Костадин Костадинов и кандидата на реформаторите Чавдар Трифонов, но изненадващото включване в надпреварата на Кирил Йорданов също може да допринесе за засилване на интригата.

36-годишният директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов е издигнат от коалиция между неговата партия "Възраждане", "Атака" и "Нова сила". Трите формации ще участват и с обща листа за съветници. Макар и най-млад сред претендентите, Костадинов е натрупал солиден политически опит. Сред обещанията му е пълен одит на всички сделки, сключени от община Варна през последните 16 години, превръщането на администрацията в работеща система и ежедневно чистене на улиците в морската столица.

След неколкомесечни преговори от формациите в Реформаторския блок решиха да подкрепят бизнесмена Чавдар Трифонов, който за втори път атакува кметския стол. Преди две години напълно непознатият в национален мащаб политик изненадващо достигна до третото място на извънредните избори. Негов приоритет ще бъде решаване на проблема с незаконното строителство в града.

Най-голямата изненада безспорно е включването в битката на Кирил Йорданов. Бившият градоначалник изкара три мандата и половина начело на Варна, но през 2013-а бе принуден да подаде оставка под натиска на безпрецедентен 50-хиляден протест. Сега е убеден, че хората са разбрали грешката си. Твърди, че се ползва с подкрепата на няколко партии, но щял да ги разкрие едва на 15 септември. Слуховете във Варна са, че работи с аптекарския бос Веселин Марешки и Веселин Данов, осъден за трафик на хора. Официално потвърждение на мълвата обаче няма.

Особен колорит прибавя и участието на двама членове на кабинета "Орешарски". Бившият министър на образованието Анелия Клисарова бе издигната от БСП. Преди да оглави просветното ведомство, тя бе ректор на Медицинския университет във Варна, а след това бе вариант за кандидат-кмет на извънредните избори преди две години. Клисарова обаче няма да води общинската листа на червените, където първото място ще заеме бившият депутат Борислав Гуцанов.

Като независим в битката се включи и бившият министър на транспорта Данаил Папазов. "Той има силни позиции в града, защото дълги години бе началник на пристанището. Ще му е трудно обаче, защото профилът на неговите избиратели съвпада с този на Кирил Йорданов, който е по-опитен политик", коментира запознат със ситуацията в морската столица. Твърди се, че той се ползва с подкрепата на ДПС, но от местното ръководство на движението бяха категорични, че Папазов не е търсил контакт с тях. Решението кого ще излъчи партията, ще бъде взето в началото на септември.

Така по-малко от месец преди началото на официалната предизборна кампания морската столица обещава много емоции, напрегнати дебати, удари под кръста и ... неочаквани коалиции.

Източник: в. „Стандарт“




Още по темата: общо новини по темата: 294
25.02.2016 »
25.02.2016 »
24.01.2016 »
14.12.2015 »
28.11.2015 »
26.11.2015 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: