Откриха, че водата от някои чешми във Варна и областта е негодна за пиене

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:57 / 27.06.2017
1806
Водата за пиене в 4 селища във Варна съдържа наднормено количество нитрати. Това показват анализите на Регионалната здравна инспекция(РЗИ) за периода 1 - 15 юни т.г.

В с. Снежина водата от централния тръбопровод съдържа 72,7 мг/л нитрати при норма 50 мг/литър. Същото се отнася за местни чешми 1 и 2 в парка в с. Тополи и тази в с. Звездица. Там съдържанието на нитрати е съответно 62 мг/л, 59 мг/л и 68 мг/л при норма 45 мг/литър, пише Черно море.

В с. Долище водата от централния тръбопровод не отговаря по показателя колиформи. Във връзка с това до "В и К" е отправено предписание за подобряване на ефективността на дезинфекцията и за провеждане на допълнителен мониторинг до постигането на стандартните резултати, съобщиха от РЗИ - Варна.

Проверките на инспекцията показват също, че водата от 4 от местните чешми не отговаря на нормите по микробиологичните показатели. Става дума за чешмата пред "Манастирска изба" в курорта "Св.Св. Константин и Елена", "Аязмата" и Дилбер чешма в кв. "Виница" и "Света Марина" в кв."Възраждане" във Варна. Показателят с отклонение е колититър съответно 10,30, 20 и 20 при норма над 30.

Във връзка с установеното наднормено съдържание на нитрати сме информирали кметовете на общините и сме издали предписания за поставяне на трайна маркировка върху местните обществени чешми, че водата е негодна за пиене там, където са надвишени максималните стойности за нитрати и колититър, съобщиха още от РЗИ - Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).