Откриха квартал на крепостта "Кастрици“ край Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:05 / 24.07.2015
898
Квартал със запазени сгради и пещи е разкрит при проучванията на крепостта "Кастрици" край Варна, съобщи за "Фокус“ проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост "Кастрици", която се намира в местност "Евксиноград" край Варна. 

Разкопките на крепостта се финансират от Министерството на културата в размер на около 15 000 лева и продължават близо 30 дни. До приключване на разкопките по обекта остават пет дни, допълни професорът. 

"Екип от осем-десет висококвалифицирани специалисти работим и сме разкрили един изключителен квартал до крепостните стени със запазени сгради с две и три помещения, както и с битови и производствени пещи", каза още проф. Валентин Плетньов. Сградите са със стени, високи около два метра и с дебелина около метър.

"Разкри се и стълбището на крепостната стена към портата", допълни ръководителят на разкопките. По време на дейностите са разкрити също и сгради към улицата, като подходите към тях са оформени със стълбища. 

"Вероятно разкриваме сега приземните етажи, но със запазени стени до два метра височина на отделни участъци", коментира археологът. 

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).