Откриха официално модернизираната пречиствателна станция "Златни пясъци"

Автор: Пламена Николова
Коментари (14)
14:15 / 23.11.2021
3087
Днес официално бе открит обект "Реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ-к.к. "Златни пясъци“, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът се реализира от Община Варна с Асоцииран партньор "Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД.

На церемонията присъстваха кметът на Варна Иван Портних, управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов, ръководителят на проекта Златка Танева, председателят на ВАРХ Павлин Косев, туроператори, хотелиери и граждани.  

"Всички сме свидетели на бързото разрастване на курортните комплекси край Варна в последните години. Именно затова проектът за разширението и модернизацията на пречиствателната станция е от особено значение за развитието на туризма по цялото Северно Черноморие. С изграждането на тази пречиствателна станция се приключва един мащабен цикъл на мерки за опазването на чистотата на на морето по Северното Черноморие. Можем спокойно да кажем, че с днешна дата темата с пречистването на водите е решена в дългосрочен план. За това допринася и изграждането на колекторно-помпената станция в другия комплекс "Св. Св. Константин и Елена" , където водите се отвеждат изцяло в градската пречиствателна станция. Затова изказвам своята искрена благодарност на всички, които допринесоха за реализацията на този проект", каза по време на церемонията кметът на Варна Иван Портних.  

В резултат от изпълнението на проекта са  изградени два отделни обекта:

Обект: "Реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци“ – с което е предвидена технология за бъдещо натоварване от 72 122 е.ж. през летните месеци и 18 000 е.ж. през зимния период. Пречистените отпадъчни води ще отговарят на изискванията на Разрешителното за заустване в Черно море, включително със стъпало на пречистване на общ азот и общ фосфор. Водите ще бъдат отведени в пояса на санитарна охрана, на разстояние 2 200 м от брега по изграденото и въведено в експлоатация  през 2014 г. Дълбоководно заустване.

Обект: "Частично изграждане, реконструкция/рехабилитация на канализационната мрежа в СО "Ален мак“, гр. Варна“ – с който са изградени са 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 м  и  190 сградни канализационни отклонения.

Отпадъчните води от новоизградените канализационни клонове се включват в действащите канализационни колектори за битови отпадъчни води, преминаващи през територията и заустващи в ПСОВ-Златни пясъци.

Проектът  има пряк положителен ефект и принос за повишаване качеството на живот и привлекателността на к.к. “Златни пясъци", както и за подобряване на условията за развиване на туристическия сектор посредством намаляване замърсяването на Черно море.

Осигурено е необходимото пречистване, съгласно изискванията на Директива 91/271/ЕИО, чрез реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци.

Предотвратено е  замърсяването на Черно море с всички произтичащи от това екологични ползи, като част от целите на Плана за управление на водите в Черноморския басейнов район.

Постигнато е по-голямо покритие на канализационната мрежа в териториите, които отвеждат отпадъчните води в ПСОВ – Златни пясъци посредством частично изграждане на канализационната мрежа в СО “Ален мак".

Дейностите са резултат от изпълнение на Проект № BG16M1OP002-1.005-0006 "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к."Златни пясъци", Община Варна", финансиран чрез ДБФП № BG16M1OP002-1.005-0006-C01/26.07.2016 г., Процедура № BG16М1ОР002-1.005 "Втора фаза на проекти за изграждане на В и К инфраструктура, чието изпълнение е стартирало по ОП "Околна среда 2007-2013 г.", Приоритетна ос: 1 "Води" на ОП "Околна среда 2014-2020 г."

Проектът се реализира от Община Варна с Асоцииран партньор "Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД.

Обща стойност на проекта е  37 150 155,07 лв. с ДДС

Източници за финансиране реализацията на проекта: Максимална стойност на ДБФП 28 658 890,06 лева без ДДС. Участие на Кохезионен фонд (ЕС) - 24 360 056,55 лв. , Национално финансиране -  4 298 833,51 лв., Община Варна - 8 491 265 лв.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (14)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).