Откриха откъде идват фекалиите, които задръстват Шокъровия канал и тровят морето

Автор: Пламена Николова
Коментари (10)
10:45 / 31.08.2017
13201
Фекалните води, които затлачват Шокъровия канал от години и сеят зарази в морето идвали от района на Червения площад и по-конкретно зоната около младежкия дом Орбита. Това сподели за Varna24.bg днес областния управител на Варна Стоян Пасев. Той уточни, че проектът за заустването е вече готов и през септември започва работа по него. 

"Готово е целия проект за Шокъровия канал. От септември ще започне изграждането на заустването. Община Варна намери къде е пробива. Фекалните води идват от кръстовището пред Орбита. От Сливница при заустването се включвала едната тръба към Шокъровия канал", каза Пасев.
 
Неотдавна именно той уточни, че Община Варна ще заложи в бюджета си за 2017 г. 2 млн.лв. за заустването на Шокъровия канал.

Припомняме, че при всеки по-обилен дъжд във Варна хиляди литри кална вода, фекалии и отпадъци се изливат в морето около Офицерския плаж.

Заради опасност от чревни епидемии се наложи и затварянето на Офицерския плаж миналото лято. Тази година не бяха открити твърде завишени норми на опасни елементи.

Според търговският пълномощник на фирмата концесионер на варненските плажове, Андрей Василев, единственият изход е там да се изгради сепаратор, който да събира твърдите отпадъци и биомаса от водата, както и да дезинфекцира микроорганизмите и вирусите.

Според проекта на Община Варна заустването на водите от Шокъровия канал във Варна ще стане на 430 метра навътре в морето.

Според Василев обаче предлаганият от общината проект няма да реши проблема при преливане на канализацията, а трябва заустването на мръсните води да се направи поне на миля навътре в морето.


Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).