Откриват изложбата "Както го правят крилатите" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:30 / 05.04.2017
977
На 07.04.2017г от 18:00 часа в Градска художествена галерия - Варна ще се открие самостоятелната авторска изложба на Доника Кирова "Както го правят крилатите".

Изложбата представя селективна живопис върху багрено платно. 11-те платна са разположени на трети етаж на Градската галерия и могат да бъдат разгледани до 27.04.2017г.

Предисторията за летящите същества като тема и образност вълнува от древността и от зараждането на цивилизацията въобще. Разбираемо, тя е често експлоатирана тема и в митологиите, и в теологичните и общонародни представи. В този смисъл идеята за крилатите до голяма степен граничи с общочовешкото, метафизичното и дори библейското, което обуславя нейната непреходност.

Произведенията са обединени посредством художественото третиране на персонажите, реализирано с нетрадиционна авторска живописна техника.

Творбите са изпълнени с психофизични тълкувания в реалите на един паралелен свят на висшепоставеност и битийност. Като принос на експозицията може да се посочи, както актуалността на изследваната тематика, така и оригиналната изобразителна техника. 

Цялостното естетично-визуално и мисловно въздействие на картините се подчертава от инсталирането им в интериорното пространство и взаимодействието им с него.

В картините е изграден контрапункт между обекти и среда, между класическа и некласическа живопис, между линия и цветна повърхнина, между реално и фантазно. Ако се определи стил, той би могъл да се нарече романтична ирония или иронична романтика.

Защо крилати? Защото практически, веществено, метафизично и метафорично хората се нуждаят от свобода, а крилата са неин символ.

Защото за крилатите е свойствено иносказателното и имагинерното и те пораждат стремежа на човека да полети. Защото крилете премахват страховете от уязвимостта, а в същото време летящите остават нависоко-недосегаеми, именно тази константа привлича човешкото съзнание и той интуитивно търси връзката си с небесното.

Защото за тях времето и пространството има други измерения. Защото те го правят по-леко, по-чисто, по-непринудено, по-цветно, по-сластно, по-забавно, по-смело, по-приказно, по-истинско в полет.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).