Пада възрастовата граница на младежите, употребяващи наркотици във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:07 / 10.01.2022
3000
В страната ни, както и във Варна, употребата на канабис през 2020 г. е по-висока от средната за Европа, споделиха за Varna24.bg от Сдружение "Отвори очи" във Варна.

Пада възрастовата граница на децата, употребяващи трева, метамфетамини и алкохол. Вече 12-годишни деца употребяват дрога системно. По данни от отделението по токсикология, през 2020 г. във Военна болница е имало точно 12-годишни деца интоксикирани от употреба на наркотици, главно синтетична дрога, както и комбинирана употреба на дрога и алкохол.

"По-голямата част от тези, които употребяват не спират просто така, докато не попаднат в някаква програма за терапия и не започнат да се лекуват.

Търсили са ме за 9-годишно дете от Силистра, където има наличие на системна употреба.  Бащата също е наркозависим. При нас в програмата още не са идвали деца, тъй като сега стартираме, но имаме много запитвания от притеснени родители. 

На последния съвет по наркотичните вещества стана ясно, че има страшно много нови субстанции, които не могат да бъдат хванати от тестове и дрегери. Нашето желание е да има промяна в закона така че да могат да бъдат изследвани новите прекурсори, които е видимо, че употребяват не само деца, а и възрастни. Нужна е и нова модерна техника, трябва да се прилагат нови програми за тяхното откриване. 

Търсят ни родители, които търсят подкрепа от нас, а ние затова създадохме дневния център на "Отвори очи", за да можем да обхванем всички възрасти. 

При 98% от хората, които изкарват пълната ни програма, имат подобрение и успех в борбата със зависимостта. Ресоциализацията е точно толкова важна, колкото и рехабилитацията. Много малко са хората, при които има рецидив. Връщаме тези хора обратно в програмата до пълния успех. Програмата ни покрива около 25 човека годишно, което е много малко на фона на броя наркозивисими. До момента не сме имали случай да сме заплашвани от наркодилъри, тъй като поради малкия брой хора ,с които работим, не бъркаме сериозно в джоба на разпространителите.

Наблюденията ми са, че на 5-6 момчета се лекува едно момиче. Имах случай, при който едно девойче, което за мен беше абсолютно безнадежден случай, благодарение на вярата и Бог, защото аз съм вярващ човек, вече е чиста, наскоро се омъжи. 

Почти във всеки втори дом има проблем със зависимост. Няма семейство, което да е застраховано. Стигмата остава, когато хора, които са били наркомани, трябва да бъдат назначени на работа. Винаги остава подозрението дали няма да откраднат, да се провалят. Но хората вече са далеч по-отворени да дадат втори шанс на зависимите", коментира за медията ни Наталия Шулика от Сдружение "Отвори очи". 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).