Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павлова: Държавата ще инвестира в туристическата инфраструктура и атракции във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 25.04.2016Коментари (0)1560
© Varna24.bg
Бизнес форум "Региони в развитие" се провежда днес във Варна. Основните теми във форума са свързани с големите инвестиционни проекти за Североизточния регион, секторите с най-голям потенциал за растеж, новите правила за усвояване на европарите, как местният бизнес може да се възползва от финансовите инструменти и др.

"Параметрите, които можем да очертаем за Североизточния район за развитие, за Варна и областта по програма "Региони в растеж" са много важни, предвид потенциала на региона в три основни направления. 

Едното безспорно е туризма и туристическата индустрия. В тази гледна точка не само подкрепата за привличане на повече туристи, а и подкрепата и инвестициите в туристическа инфраструктура чрез Фонда за развитие на туристическа инфраструктура, който планираме да реализираме, са важни. Надяваме се да можем да подкрепим развитието на нови туристически атракции, но не само като възможности за посещения, но и като проекти, които да генерират приходи", каза министъра на регионалното развитие Лияна Павлова преди старта на форума. 

Тя допълни, че втората част е промишленост и индустрия във всичките му аспекти, включително подкрепа за развитие на пристанищна инфраструктура, транспортен логистичен хъб, какъвто е потенциала на Варна и региона. Третото направление е развитието на земеделието.

"От гледна точка на новата програма "Региони в растеж" от 3 млрд. лв. бюджет, който има цялата оперативна програма, над 300 млн.лв. са възможностите, който ще има Североизточния район, Варна и областта като инвестиции. Инвестиции в някои основни направления като градско развитие, градски транспорт, градска среда, образователна инфраструктура", допълни Павлова.

Освен програмата "Региони в растеж" втората част от важните инвестиции, това са инвестиции по линия на трансграничното и транснационално сътрудничество, програмата "Черно море", Дунавската програма. От 12-те програми, които България управлява през този програмен период, извън трите България-Сърбия, България-Румъния и България-Турция, по които Варна не може да кандидатства, по всички останали 9 Варна и региона могат да бъдат бенифициенти. 

"Третата област това е водната инфраструктура, тъй като Варна е консолидиран район, напълно изпълнил всички стъпки по реформата и е в последната фаза, като от 1 април започна изготвянето на регионалното прединвестиционно проучване, което дава възможност на Варна в края на 2017 г. да има своето регионално прединвестиционно проучване. Имаме сключен договор с Асоциация ВиК, инвестициите в следващите 15 години са около 58 млн.лв. за развитието на водната инфраструктура, така че това е една много важна част от потенциала на региона", допълни Лиляна Павлова









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: