Печки на дърва и автомобили тровят въздуха във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (23)
13:45 / 25.01.2016
4258
Запрашаване на въздуха с фини прахови частици над нормите е отчела през последните четири дни измервателната станция "Ангел Кънчев" във Варна. Това става ясно от данни на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Надвишаването на допустимата средноденонощна концентрация варира от 1.3 пъти до 2.58 пъти. Най-високата стойност на замърсяване е отчетена на 22-ри януари.

През последните дни сериозно замърсен въздух отчитат измервателните станции в още 18 населени места в страната. В някои градове превишаването е над 6 пъти. Сред най-запрашените се оказват райони в София, Видин, Горна Оряховица и други.

Като причина за високата концентрация на прахови частици от агенцията посочват масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисиите от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия. Според разпоредбите превишаването на допустимата средноденонощна концентрация в населено място не трябва да бъде повече от 35 пъти годишно.

Децата, възрастните и хората с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици, припомнят от агенцията. При постъпването на праха в организма, предимно чрез дихателната система, по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб.


Виж коментарите (23)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).