Пекарна "Радост" във Варна изпрати всичките си работници на трудовата борса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:07 / 28.01.2022
8841
Социалното предприятие Пекарна "Радост" във Варна изпрати всичките си работници на трудовата борса, заради невъзможността да изплаща заплати, социални осигуровки и режийните си разходи. Това каза за Радио Варна Нарине Банкова, председател на Фондация "Радост за нашите деца“.

Предприятието отвори врати през 2018 година с основната цел да осигури постоянна трудова заетост на младежи с дефицити, които по думите на Банкова, никой работодател няма да наеме на работа. За времето до сега, младежите развиха умения да правят закуски, сладки и хляб, да се придвижват сами от дома до работното си място и да се чувстват полезни с труда си в обществото. За работата си те получаваха минималната работна заплата определена за страната.

Днес шестимата младежи, които работеха в пекарната, са записани в Бюрото по труда като безработни, защото предприятието изпадна в невъзможност да изплаща заплати и социални осигуровки, както и да покрива режийните си разходи – ток, вода, наем на помещението, каза Банкова. Сметката за ток за декември е 900 лева, а през изминалата година по същото време е била 200 лв. Младежите ще останат на трудовата борса за шест месеца, с идеята да се върнат след това обратно на работа, когато икономическото положение в страната се нормализира, надява се Банкова. И когато сметките за режийни разходи се очаква да намалеят, съобразно по-топлото време.

Основен проблем за нормалното функциониране на пекарната е липсата на държавен бюджет и невъзможността в момента да се кандидатства по проекти, които са единственият начин за финансова подкрепа на едно социално предприятие в България, в което работят хора с увреждания.

Въпреки, че разходите по дейността на предприятието са свити до минимум, пекарната няма да бъде закрита и няма да фалираме предприятието, категорична е Нарине Банкова, която още при откриването през 2018 година заяви, че каквото и да стане имат амбицията да останат на пазара, за да могат поне малка част от младежите с увреждания да работят.

С намален състав, при който работи само главният готвач на пекарната, сега приемат поръчки за наближаващия празник на Свети Валентин. Подготвили са специални тематични сладки във форма на сърца, шоколади с любовни послания, както и бонбони. Поръчки ще приемат до 10 февруари през фейсбук страницата си и на телефоните публикувани в нея.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).