Пленените моряци на кораба „Сейнт Джеймс Парк” на ръба на оцеляването

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:53 / 06.05.2010
1241
Българските моряци от кораба „Сейнт Джеймс Парк", който беше отвлечен в Сомалия преди близо пет месеца, ядат изгнил ориз и брашно, които пиратите им дават. Това разказа Ваня Тенева, съпруга на готвача на плавателния съд Светлозар Тенев. Според моряците от кораба фирмата-собственик на плавателния съд „Зодиак" отказвала да преговаря с пиратите. В края на месец април свършило и горивото на кораба.

В средата на месец март сомалийските пирати започнали да събират багажа си от борда на „Сейнт Джеймс Парк", като заявили, че са се споразумели с фирмата-собственик. По думите им корабът щял да бъде освободен, разказа Тенева. Малко по-късно обаче сомалийците се върнали бесни, защото собствениците на плавателния съд се отметнали от уговорката.

„Преговори не се водят, „Зодиак" отказват да разговарят с пиратите. Това, в което сме убедени, е, че „Зодиак" манипулира нас, пиратите манипулират моряците", сподели още Тенева.

За да не умрат от глад, българските моряци ловели риба, с която се изхранвали. Храната на борда свършила още преди месеци. Сомалийските пирати давали на заложниците единствено брашно и изгнил ориз.

Два кораба с общо 13 моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл", завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.

В плен в района на Сомалия се намират 17 кораба и над 340 моряци от различни страни. Смята се, че само за миналата година сомалийските пирати са получили като откуп за отвлечените от тях плавателни съдове около 60 млн. долара.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
11.05.2010 Пирати отвлякоха български танкер с 15 души екипаж
08.05.2010 Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
06.05.2010 Отписа ли Зодиак 13-те пленени български моряци?
11.07.2009 Моряк от отвлечения кораб е в Психиатрията
03.06.2009 Четирима от "Маласпина Касъл" скочиха за по-големи обезщетения
27.05.2009 Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).