Почернени колеги описаха геройството на загиналия пилот

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:23 / 16.06.2017
3617
Капитан Георги Анастасов е знаел, че ще загине. Той е бил здраво завързан с колани и без кислородна маска, а за да се освободи, му трябвали поне 5 минути - време, недостатъчно на водолазите да се гмурнат, отворят пилотската кабина и извадят летеца. Останалите двама от екипажа - Павел Симеонов и Анатоли Апостолов са извадени невредими благодарение на бързата реакция на водолазния екип и кислородните маски, с които са били снабдени, пише "Уикенд". 

Ако загиналият капитан Анастасов бе продължил към брега с надеждата да се спаси, машината щеше да потъне далеч от фрегатата и водолазите, и нито един от екипажа на хеликоптера нямаше да оцелее", описват геройството на загиналия капитан почернените му колеги от Военновъздушните сили. 

Според информиран източник от Военното министерство трагедията е вследствие на блокирал двигател на хеликоптера "Пантер" - версия, която до този момент не се лансира официално. Потъналият френски хеликоптер е снабден с два двигателя с турбокомпресори, като според източника десният двигател на вертолета е блокирал и това довело до удара в пилона. 

"Абсурд е капитан Анастасов да е закачил знамето на фрегатата, без преди това да е станала авария с двигателите. Хеликоптерът е снабден със системата TCAS, която алармира пилота в реално време за препятствията и възможен удар в предмет. Колеги на загиналия пилот смятат, че двигателят на хеликоптера е блокирал заради керосин с утайка от авиобазата "Чайка" край Варна. Горивото за хеликоптерите се съхранява в огромни цистерни в морската вертолетна база, разположена на брега на Варненското езеро. По норматив огромните резервоари с гориво трябва да се почистват веднъж годишно от събралата се утайка на дъното.

Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
09.06.2022 Почетоха паметта на военния пилот I клас майор Георги Анастасов
10.06.2021 Почетоха паметта на военния пилот I клас майор Георги Анастасов
09.06.2020 Почетоха паметта на военния пилот I клас майор Георги Анастасов
06.12.2019 Авиобаза "Чайка" получи нов вертолет "Дофин"
18.07.2017 Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер": Рискована маневра и лошото време са били фатални
12.07.2017 Възстановиха полетите в авиобаза "Чайка", пилотите ще участва в предстоящото военноморско учение
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).