Почистиха замърсяването на водите в района на Морска гара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:30 / 29.03.2018
1787
Замърсяването на водите в района на Морска гара – Варна вече е почистено. ДП "Пристанищна инфраструктура“ незабавно разпореди спешна проверка на създалата се обстановка, след като в Клон – ТП "Пристанище Варна" към ДППИ беше получен сигнал от Дирекция "Морска администрация - Варна" за замърсяване на акваторията около Морската гара и Рейдова кула - Варна.

Служители на ДППИ обходиха района на Морската гара и новата зона за отдих. Проверката  установи, че замърсяването на водата е с битови отпадъци, a не е предизвикано от обичайната дейност на пристанището.

Съобразявайки се с "розата на ветровете“ за района на гр. Варна и географското разположение на Морска гара – Варна, натрупването на отпадъци се е получило от силните пориви на вятъра, които насочват отпадъците от целия варненски залив в затворената пристанищна акватория.

Явлението е характерно за района и източникът на замърсяването не може да бъде еднозначно идентифициран, тъй като факторите, водещи до такъв тип замърсяване, са комплексни.

По повърхността на водата няма следи и не е констатирано наличие на нефтен филм, характерен за замърсяване от нефтопродукти, липсва и специфичния при "прясно" нефтено замърсяване на морето мирис. Не са забелязани остатъци от корабните товари и отпадъци, получени в резултат от корабоплавателна дейност.

Приоритет на ДП "Пристанищна инфраструктура“ е полагане на максимални грижи и усилия за опазване на околната среда, и независимо, че произходът на събралия се отпадък не беше ясен, незабавно беше осигурен специализиран плавателен съд (нефтосъбирач), който да почисти акваторията.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).