Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подпомагат 50 докторанти в МУ - Варна да придобият научна степен "доктор"
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 14.05.2012Коментари (0)972
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През 2012 г. Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна спечели проект: "Повишаване на научния потенциал и възможностите за кариерно развитие в областта на медицината, здравеопазването и биотехнологиите" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема BG051PO001-3.3.06 "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени". Проектът е на стойност 654 041 лева и ще се реализира в продължение на 2 години.

Целта на проекта е да се подпомогне "Училището за докторанти" в МУ - Варна в структурно, технологично и организационно отношение. В тази връзка по проекта се предвижда провеждането на обучение на младите хора, завършили висше образование в областта на медицината и здравеопазването и биотехнологиите. Така университетът прави инвестиция в човешкия капитал за придобиване на нови знания за бъдеща професионална реализация и повишаване на качеството на образованието през целия живот.

Съгласно Лисабонската стратегия целите в развитието на ЕС са концентрирани към повишаване на усилията за стимулиране на икономиката, адаптиране на работната сила към изискванията на пазара на труда и по-специално в здравеопазването. Целта е да се адаптират системите за образование и обучение към нуждите на икономиката и медицината, основаващи се на знанието. Проектът е насочен към повишаване ефективността на работа на обучителната институция и намаляване на изоставането на научноизследователския сектор в България спрямо другите страни членки на ЕС.

Ще бъдат подпомогнати 50 докторанти в МУ - Варна, в процеса на придобиване на научна степен "доктор":

• в областта на медицината по: Ендокринология, Биохимия, Биоорганична химия, Гастроентерология, Дерматология и венерология, Физиотерапия, Педиатрия, Психиатрия, Офталмология, Обща медицина, Неврохирургия, Медицинска радиология и рентгенология, Обща хирургия, Ортопедия, Генетика, Терапевтична, Физиология на животните и човека, Медицинска психология.
• в областта на денталната медицина по: хирургична и ортопедична стоматология
• в областта на организацията и управлението в сферата на здравеопазването и в областта на социалната медицина.

Основните дейности по проекта включват техническо и технологично осигуряване на проекта с офис техника и специализиран софтуер за обзавеждане на "Училището за докторанти"; Разработване и издаване на учебно помагало за докторанти относно процеса на подготовка, разработване и защита на докторска дисертация; Провеждане на обучение на докторанти по 5 обучителни модула в направленията: «Процес на подготовка, разработване и защита на дисертационен труд», "Европейски и национални практики за насърчаване на равнопоставеността, социалното включване и сближаване, равно третиране в образованието", «Европейски практики за защита и признаване на докторски дисертации», «Възможности и програми за мобилност и развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени», «Съвременна техника и технологии в медицината за наблюдение, анализ и обработка на данни при диагностика, лечение и рехабилитация.

Като резултат от изпълнението на проекта ще бъдат оборудвани 2 учебни зали с 6 технически оборудвани работни места за нуждите на "Училището за докторанти" в МУ - Варна; ще бъде закупена научна литература, специализирани речници, атласи и др.; ще бъде разработено и издадено помагало за докторанти в 250 екземпляра; ще се постигне напредък в изпълнението или окончателно завършване на индивидуалните учебни и научно-изследователски планове на докторантите, като се очаква до защита на дисертационен труд по проекта да стигнат минимум 25 докторанта на МУ - Варна. По време на изпълнение на проекта, докторантите от целевата група ще бъдат подпомогнати със стипендии, ще им бъдат поети разходите за обучение, командировки, публикуването на техните автореферати и др.
По-подробна информация ще бъде представена на интернет страницата на МУ - Варна, която е дотъпна на адрес: www.mu-varna.bg.

На 15 Май 2012 г. от 11:30 ч. ще се проведе пресконференция в МУ - Варна, ет. 2, заседателна зала.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: