Показват детски рисунки, наградени в конкурса "Заедно в 21 век“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 26.07.2016
2179
Изложба на детски рисунки, наградени в Международния конкурс "Заедно в 21 век", организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова, бе открита в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Тази година в конкурса взеха участие над 2000 деца от България, Русия, Казахстан, Беларус, Приднестровието, Молдова, Украйна, Сърбия и др., които се състезаваха в няколко категории - проза, поезия, реферати, медийни презентации, рисунки и авторски песни. Конкурсът е с над 10 годишна история и традиции. Включен е в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката на България и се провежда под патронажа на Посолството на Руската федерация.

Компетентно жури от известни писатели, художници и учени оцени работите на учениците. В приветствие до наградените участници и организаторите, Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков даде изключително висока оценка на ролята и значението на Международния ученически конкурс "Заедно в 21 век" и благодари на Фондация "Устойчиво развитие за България" за усилията за сближаване на младите хора от България и Русия.

Учениците, които бяха класирани на първо място, ще посетят Москва и ще имат възможност да разгледат историческите и културните паметници в руската столица. В момента на лагер в "Камчия" са децата, които спечелиха второ място в конкурса. Именно те участваха в програмата днес - Живко Хинов, ученик в VIII клас на спортното училище "Георги Бенковски" в Плевен изпълни авторската си песен "Русия - наша сестра" в съпровод на китара. Петокласничката Тея Мелконянц от Украйна, която учи в руския лицей в София, рецитира стихотворение на класика на руската литература А. С. Пушкин. 12-годишната Рада Колева от Средното общообразователно училище "Юрий Гагарин" в СОК "Камчия", припомни едно от посланията за свобода в българската история - "Кървавото писмо" на Тодор Каблешков, в чест на 140-годишнината от обявяването на Априлското въстание. Радко Василев от ОУ "Христо Смирненски" в Карнобат, представи авторското си стихотворение "Ще дойда, Куба". Радко е победител и в още един конкурс - "Куба - далечна и близка", който бе посветен на 55-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. В него бяха наградени 53 ученици от 1 до 12 клас и 37 учители. Наградите и грамотите на победителите в двата конкурса връчи Кристиян Миленов - член на УС на Фондация "Устойчиво развитие за България".

Детският празник, част от Международната творческа среща "Заедно в 21 век" продължава с конкурс за рисунка на асфалт и с презентация на проекта на ЧСОУ "Юрий Гагарин", който вече обикаля света - "Белите гълъби на мирното детство - ние сме за мир".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).