Покривът на катедралата във Варна се нуждае спешно от ремонт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 20.08.2018
1648
Покривът на варненската катедрала "Свето Успение Богородично" се нуждае от спешен ремонт. При всеки дъжд водата се стича от куполите и застрашава стенописите.

 

Катедралата "Свето Успение Богородично" е вторият по големина храм в страната след патриаршеския "Александър Невски", част от недвижимото културно-историческо наследство на България. При проливните дъждове през 2016 г. покривът му протече и оригиналните стенописи, изографисани под ръководството на Николай Ростовцев, пострадаха сериозно. Тогава централният купол беше ремонтиран спешно, но докато течеше реставрацията се откриха и други проблеми по покривната част. Стана ясно, че е необходим ремонт на целия покрив, какъвто не е правен от 40-те години на миналия век. Очакванията са общата сума за възстановяването да надхвърли 1 милион, но спешните работи могат да започнат, след като стана ясно, че църквата ще получи финансова помощ от правителството.

Ето какво коментира за БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: "Двеста хиляди, защото ние не искахме да сме максималисти и поискахме толкова. Но разчитаме на дарители, разчитаме на наши средства. И си мисля, че Бог ще помогне. Аз не мога да не благодаря на това правителство, защото такива пари за църкви не са давани - да си го кажем както е. В случая - слава Богу, държавата откликна."

Строителството на храма е започнало през 1880 година и е издигнат за рекордните 6 години с така наречените публични средства - дарения, градска лотария, правителствен заем. 130 години по-късно и митрополит Йоан, и настоятелството на храма смятат, че е въпрос на чест за обществото ни той да бъде възстановен в пълния му блясък, а оригиналните.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).