Полицаите продължават протестите във Варна и в петък

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:30 / 05.11.2015
2485
Стотици служители на Министерството на вътрешните работи излязоха на протест близо до изхода на Варна. Точно в 18 ч. те направиха импровизиран "флашмоб" и започнаха да пресичат в кръг кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република". На кръстовището се събраха може би над 500 души, които не спираха да пресичат. Това от своя страна предизвика задръстване на движението точно в часа пик, въпреки обещанието, че няма да се блокира изхода на града. Някои от варненците, блокирани на кръстовището слязоха от автомобилите си и се присъединиха към протеста. Автобусите и камионите, които бяха по това време на кръстовището останаха по местата си без да роптаят. В протеста се включиха служители на полицията, пожарната, охраната на затворите, служба "Съдебна охрана" и "Гранична полиция". Да окажат подкрепата си дойдоха и служители на българската армия, както и бивши военни и полицаи.

Протестът беше организиран от САС на МВР (Синдикален алианс на сигурността на МВР) с председател Цветан Банков, който каза, че в петък предстои нов протест. Този път пред дирекцията на полицията във Варна. "Организатори ще са колегите от СФС - МВР", разкри той. Протестът ще е на обед или след 11,30 ч. като окончателно началния час ще бъде уточнен в четвъртък.

Варненските полицаи ще отидат и на националния протест в София в неделя. За него ще пътуват с няколко автобуса. Записват се служители на полицията, на министерството на отбраната и на правосъдието.

Категорично настояваме веднага да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ безумното предложение възнаграждението на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки, настояват в своя декларация разпространена до медиите протестиращите служители на МВР.

В продължение на няколко години постепенно започна орязването на придобивките ни. Условията на труд, в които работим са ужасни. Лично аз няма да работя за около 500 лв. месечно, категоричен бе един от протестиращите.

На кръстовището бе и бивш военнослужещ, прекарал 25 г. от живота си в редовете на армията. Отношението към колегите е обидно, дойдох да ги подкрепя, каза той пред репортер на "Черно море".

Надзирател от варненския затвор също бе излязъл да протестира и заяви, че условията на труд на работещите в местата за лишаване от свобода са ужасни, а заплащането би станало съвсем неадекватно ако се въведат промените, залегнали в бюджета за следващата година, касаещи работещите в сектор "Сигурност".

20 минути след блокадата на кръстовището служителите от МВР сами се изтеглиха, за да позволят на натрупалите се километрични колони от автомобили да се изтеглят. Към 19 ч. трафикът към изхода на Варна почти се беше нормализирал.

Източник: Черно море


Виж коментарите (3)

Още по темата (42):
27.06.2022 Посочиха основните фактори за напускането на полицаи
19.02.2022 Огнеборци се заканиха на депутатите: Чуйте ни или евакуация!
19.02.2022 Огнеборци развяват знамена в центъра на София, искат увеличение на
заплатите
17.11.2020 Полицаите искат 30% увеличение на заплатите
05.07.2019 Полицаи протестираха за по-високо заплащане на нощния труд
05.07.2017 Полицаите искат по-високи заплати, нови униформи и нов закон за МВР
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).