Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Помните ли Гергана? Девет години от трагедията с козирката - убиец
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 12.01.2017Коментари (1)3051
© Varna24.bg
2 януари 2008 година. След обилен снеговалеж козирката над банките "Райфайзен" и Първа инвестиционна на бул. "Осми Приморски полк" се срутва в късните часове. Два дни нейните отломки остават неразчистени. Под тоновете сняг и бетон служители на "Гражданска защита" намират трупа на 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова. Последните мигове от живота на момичето са записани от видеокамера.

Младата жена е възпитаник на Немската езикова гимназия в Бургас. След като завършва средно образование, е приета специалност "Счетоводство и контрол" в Икономическия университет във Варна. Смъртта я застига в четвърти курс. Във фаталния 2 януари пристигнала от родния си Несебър във Варна, за да се яви на изпит на другия ден. Прибрала се в квартирата си и не след дълго излязла да изтегли пари и да си купи храна. След като момичето не се прибрало до полунощ, разтревожените хазяи звъннали на родителите му. Те пък потърсили съдействие от приятелите й и в полицията. Въпреки бушуващата снежна буря състудентите и приятелите на Гергана започнали да я търсят в целия град, но без успех.

След трагедията са образувани надзорна проверка, която трябваше да установи кой е виновен за това, че отломките не са били разчистени навреме, както и разследване за установяване причините, довели до смъртта. Дълго време след инцидента институциите си прехвърлят вината и носещи отговорността не могат да бъдат посочени. Самото разследване продължава близо 2 години.

Първоначално проверката е разпределена на Районна прокуратура - Варна, която не посочва виновник. Впоследствие от Варненска окръжна прокуратура обявяват, че служителите на "Гражданска защита" носят вина за това, че почистването на отломките от козирката-убиец и съответно намирането на трупа на загиналото момиче е станало едва два дни след трагедията. След тези констатации от окръжното обвинение изпращат чрез Върховна административна прокуратура предложение до главния директор на Главна дирекция "Национална служба Гражданска защита" - София, за търсене на дисциплинарна или административна отговорност от тримата виновни. След анализ Министерството на извънредните ситуации излиза със заключение, че служителите на дирекцията са действали адекватно и целесъобразно. Срокът за разследване е удължен с шест месеца.

Междувременно, старата бетонна козирка е заменена с нова олекотена метална конструкция над банковите офиси.

След поредица от удължавания на срока за разследване на инцидента, година след него Варненската окръжна прокуратура обявява, че то все още не е приключило и назначава петорна експертиза. Експертите трябва да отговорят на 20 въпроса, свързани с механизма на разрушаване на козирката. Единственото наказание за инцидента към момента е глоба от 5000 лв., която община Варна налага на фирмата - собственика на сградата със злополучната козирка.

В края на юли 2008 година зам.-окръжният прокурор на Варна Антоанета Генчева, която наблюдава досъдебното производство, обявява, че 17 души отиват на съд за козирката-убиец, като спрямо тях ще бъдат повдигнати обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълняване на служебните задължения. Това са редица длъжностни лица, сред които служители на кметство "Одесос", архитекти, инженер-конструктори, хора от фирма за строителен надзор, собствениците на сградата, на която е срутилата се козирка, както и нейните наематели от две банки - "Райфайзен" и ПИБ.

В резултат на събраните доказателства и петорната експертиза, вещите лица посочват 8 причини, които са довели до срутването, сред които немарливо изпълнение на служебните задължения. Досъдебното производство е удължено с 2 месеца с разрешението на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Началото на юли 2009 година от прокуратурата обявяват, че трима служители на районно кметство "Одесос" ще седнат на подсъдимата скамейка заради козирката-убиец. Под ударите на закона за немарливо изпълнение на служебните си задължения попадат Веско Симеонов - началник на дирекция "Устройство на територията", Анастасия Николова - главен инженер и Настя Люцканова, която по време на падането на козирката е била участъков архитект към кметството. Пред съда трябва да застанат още 14 души от фирмите за строителен надзор.

В края на 2009 година, на база на събраните доказателства и експертизи, прокуратурата счита, че трябва да бъдат повдигнати обвинения на 6 лица. За останалите 11 не са налице достатъчно данни за виновност. А от тримата общинари от кметство "Одесос" само един отива на съд.

Общината започва масирани проверки за опасни козирки и пристъпва към принудително събаряне там, където собствениците не са се съобразили с кметската заповед.

В края на юли 2010 година обвинителният акт за козирката-убиец е внесен в съда. Очакванията са Варненският окръжен съд да насрочи първото заседание по казуса през септември и на подсъдимата скамейка да застанат 8 души. Това са Васка и Владимир Рачеви - архитект-проектанти на едната от двете банки, над които се срути козирката, Кирил Видолов - инженер-конструктор и проектант, Живко Николов - технически конструктор, и Наска Люцканова - участъков архитект към районното кметство "Одесос". Пред закона отговарят и Станка Калчева от фирмата по строителен надзор, Таско Ташков - инженер-конструктор към същата фирма, и Татяна Николчева - управител на друго частно дружество, извършило строително-монтажните работи по облицовката.

Първото заседание по делото е на 22 октомври. Тогава шефка на строителна фирма се призна за виновна по делото за "козриката-убиец". Татяна Николчева сключва споразумение с държавното обвинение. Управителката на столичната фирма "Валде 90" ЕООД е наказана с 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок заради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност. Като подизпълнител нейното дружество е поставило плочки на фасадата на козирката на Първа инвестиционна банка без да са спазени съответните изисквания по Закона за устройство на територията.

Почти четири години след трагедията делото върви с разпити на десетки свидетели и експерти.

На 17 януари 2012 година Варненския окръжен съд произнася оправдателни присъди за всичките 7 подсъдими по делото за "козирката убиец". Съдът приема, че арх. Васка Рачева, арх. Владимир Рачев, Кирил Видолов, Живко Николов, арх. Наска Люцканова, Станка Калчева и Паско Ташков не са виновни за трагедията. Заради големия обществен интерес съдия Асен Попов представи в съдебната зала мотивите за оправдателните присъди. Според него има само едно отговорно лице за трагичния инцидент. Това е Татяна Николчева - управител на софийското "Валда-90" ЕООД, която признава вината си още на първото съдебно заседание. Съдиите обясняват, че има две линии на проектиране и изпълнение - вътрешно и външно. Седемте оправдани са отговаряли за вътрешната реконструкция на банковия офис. А фирмата на Николчева - за козирката. Така че тя носи цялата вина.

Родителите на Гергана обаче не приемат оправдаването. Майката и бащата са категорични, че ще обжалват и смятат, че имат сериозни аргументи да успеят. Искат истинско наказание за хората, които са виновни за смъртта на дъщеря им.

Делото влиза в Апелативния съд, който потвърждава оправдателните присъди. В допълнение към този извод съдът счита, че станалото на 2 януари 2008 година на бул. "Осми Приморски полк" е класически случай на случайно деяние.

Делото стига до Върховния касационен съд, който на 8 април 2013 година отменя оправдателните присъди и го връща за ново разглеждане. В касационното решение се посочва, че постановената изцяло оправдателна присъда по отношение на арх. Наска Люцканова - участъков архитект при район "Одесос", не е протестирана и вече е влязла в сила.

Главният проектант Вeска Рачева и проектантът, изготвил техническата документация на обекта - Владимир Рачев, са осъдени на година условно с 3-годишен изпитателен срок. Оправдателните присъди на останалите подсъдими са потвърдени. Процесът отново стига във ВКС.

Делото приключва окончателно в края на юли 2015 година. Върховният касационен съд решава да наложи шест присъди. Те обаче са условни и свързани със забрана за упражняване на професията на подсъдимите за различен период. Двама от общо осемте подсъдими са оправдани. Шестима са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради немарливо изпълнение на занятие. Така постановената присъда на Варненския апелативен съд е оставена в сила от ВКС след три прокурорски протеста.

Днес, девет години след трагичния инцидент, за нелепо загиналото младо момиче все още напомня мраморната плоча в негова памет. С надпис: "В памет на Гергана. Загинала само на 22 г. тук на 2.01.2008 г." Близки и приятели на Гергана не спират да поставят цветя на лобното й място.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 40
08.06.2015 »
30.12.2014 »
09.12.2013 »
10.04.2013 »
15.10.2012 »
20.07.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.01.2017 г.
0
 
 
Козирката убиец = убиецът е козирка, т.е. убиец няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: