Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Потвърдиха оправдателните присъди по делото за "козирката-убиец"
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 15.10.2012Коментари (0)1719
© Impact Press Group
Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди за всичките седем подсъдими по делото за "козирката-убиец", чието срутване на 2 януари 2008 година доведе до нелепата смърт на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

За втори път арх. Васка Рачева - гл. проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев - проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов - проектант по част "Конструкции" на Технически инвестиционен проект, Живко Николов - осъществил техническия контрол по част "Конструкции", арх. Наска Люцканова - участъков архитект при р-н "Одесос", Станка Калчева - управител на "Гарант Консулт" - изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков - инженер конструктор към "Гарант Консулт" и консултант на строителния надзор, бяха признати за невиновни по обвинението за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето. Пред втората съдебна инстанция държавното обвинение не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова, а родителите на загиналото момиче настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите по това дело.

В началото на януари тази година, първата съдебна инстанция оправда подсъдимите и посочи, че има отговорно лице за трагичния инцидент, което вече е признало вината си. Още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 година, пред Варненския окръжен съд Татяна Николчева - управител на "Валда-90" ЕООД София - подизпълнител на строителния обект призна вината си за това, че като изпълнител на поставяне на фасадната облицовка на козирката, без да има проектна документация, както и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция на козирката, я натоварила с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението. Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика не само носи вината, но вече търпи наказание за немарливото изпълнение на правно регламентирана дейност (една година "лишаване от свобода", отложена с три години изпитателен срок и три години без право да упражнява каквато и да е строителна дейност).

Във фаталния 2 януари преди повече от четири години и половина, след двудневна снежна виелица, от височина близо 3.20 метра се срутила стоманобетонната козирка обхващаща банковия офис на "Райфайзенбанк" и на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ). Площта на срутилата се козирка била 30 метра и широка 1.80. Разрушението на козирката е завършило за период не по-дълъг от една секунда. Два дни по-късно, при разчистването на отломките открили тялото на премазаното момиче. Експертиза установила, че причина за смъртта й е тежка черепно-мозъчна травма с тежка контузия на мозъчния ствол, множество счупвания на черепа, придружена с многобройни и тежки контузии на белия дроб, обусловили практически моменталното настъпване на смъртта.

Първата съдебна инстанция установи, че налице са били две линии на проектиране и изпълнение на обекта - едната за вътрешното проектиране и преустройство на банковия офис, за която са отговаряли седемте подсъдими лица и втората линия - за реконструкция на фасадата и изпълнението й, за която вече има поета отговорност. Съдът допусна и анализира тройна и петорна технически експертизи, показанията на експертите, свидетелите и страните по делото. Анализът на фактите и обстоятелствата доведе първата съдебна инстанция до извода, че пред нито един от признатите за невиновни архитекти, проектанти, специалисти по техническия надзор и т.н. не е имало задание, норматив или друго законосъобразно изискване да бъде обследвано състоянието на сградата и на фасадата й, строени през 1963 година. Ако подизпълнителят на фасадната облицовка - "Валда-90" е бил проучил състоянието на конструкцията на старата фасада, то според съда нямаше да се стигне и до фаталния инцидент. Бездействието на прекия изпълнител на строителството на фасадата - "Валда 90" е довело в крайна сметка до опасно строителство заради натоварване на конзолата без проектна документация и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция.

Варненският апелативен съд е възприел изцяло подробните и обстоятелствени изводи на първоинстанционния съд, за това, че: подсъдимите Васка Рачева, Владимир Рачев, Кирил Видолов, Живко Николов, Станка Калчева и Паско Ташков, с действия или бездействия, свързани с разпоредбите на ЗУТ и на Наредба № 4/2001 година, не са осъществили от обективна и субективна страна поотделно и всеки един от тях престъпния състав на член 123 алинея 1 от НК. Според въззивния съд оправдателните присъди са законосъобразни и обосновани.

В допълнение към този извод Апелативният съд счита, че станалото на 2 януари 2008 година на бул. "Осми Приморски полк" във Варна е класически случай на случайно деяние - по смисъла на член 15 от НК. Основание за това заключение въззивният съд намира в безспорно установения факт, че падналият отсек от козирката не е бил само над фасадата на "ПИБ". Както от материалите по делото, така и от заключението на вещите лица по петте съдебно-технически експертизи се установява, че срутването е започнало от левия край на козирката зоната между входа на "Райфайзенбанк" и магазина за захарни изделия. Почти едновременно е било установено и начало на разрушението и от десния край на козирката в зоната на така нареченото "ветрило". Срутването на козирката не е било само в отрязъка й над част от магазина, преустроен в банков офис на ПИБ, за преустройването на който са били подведени под отговорност подсъдимите.

Решението на Варненския апелативен съд, с което са потвърдени оправдателните присъди за всичките седем подсъдими по делото за "козирката убиец", чието срутване на 2 януари 2008 година доведе до гибелта на 22-годишната студентка Гергана Велинова, може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.




Още по темата: общо новини по темата: 40
12.01.2017 »
08.06.2015 »
30.12.2014 »
09.12.2013 »
10.04.2013 »
20.07.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: