Помогнаха на лица в риск да не се разделят с децата си при криза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:08 / 10.07.2018
1407
Да дадеш детето си в специализиран дом, докато си оправиш жилищните или материални трудности, е често срещано явление при семейства в риск. С проблема, който освен, че е частен, е и обществен, тъй като държавният бюджет се грижи за изоставените, се бяха заели експерти, медиатори и доброволци от социална асоциация "Св. Андрей“, сдружение "Съучастие“ и фондация "Либенау“. Те приключиха двегодишен проект, финансиран от АкционМенш (Германия) насочен към интеграция в обществото на 30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми (нямат свой дом и/или има риск да останат без него, или живеят при неблагоприятни условия). Част от тези семейства бяха засегнати от наводнението в кв ."Аспарухово“ и принудителното събаряне на къщите в кв. "Максуда“.

Прилагайки мобилен подход за интегрирана подкрепа на семействата, екип от медиатори, социални работници, психолози, педагози и доброволци работиха за преодоляване на жилищните проблеми и свързаните с тях кризи във тези 30 фамилии. Навременната социална, педагогическа и психологическа подкрепа позволи на хората да живеят пълноценно, осигурявайки необходимите грижи за своите деца, както и за своите възрастни членове с хронични заболявания и увреждания.

Липсата на добри жилищни и други материални условия е една от най-честите причини семействата да не могат да се справят с ежедневните си проблеми, да се разделят и да изоставят децата си. За избягване на този неблагоприятен изход се достигна благодарение на подхода на екипа, който подкрепи фамилиите да открият своите силни страни и да вярват в собствените си сили, разчитайки и на подкрепа в общността. За тази цел бяха създадени подкрепящи мрежи от граждани, групи за взаимопомощ, съседски център и общностен съвет от граждани за разрешаване на важни за тях проблеми (например: обществена хигиена, образование и др.).

Оценяването на ефекта от извършеното позволи да се обобщи, че най-голям е общият прогрес на семействата по отношение на подобряване на техните условия на живот и здравен статус. Навременната подкрепа бе от значение за преодоляване и на други проблеми и затруднения в семействата, като например отпадане на децата от училище, продължаване на образованието, намиране на работа и др.

Двете сдружения ще продължат да работят за интегрирана подкрепа на семействата, за да бъде прекъсната спиралата на бедността, водеща до рисково поведение на няколко поредни поколения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).