Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европарламента
Автор: Пламена Николова 16:42 / 24.04.2019Коментари (0)2177
©
Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент. Това заяви областният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних.

"Въз основа на административния капацитет, който сме изградили, и на активното участие на варненския евродепутат Емил Радев, пред града ни тепърва ще се отварят врати, за да се възползваме в по-голяма степен от механизмите на европейската солидарност. Българските общини полагат много усилия да привличат евросредства, но възможностите за пряко кандидатстване в Брюксел ще се увеличат през новия програмен период. Варна вече е направила сериозни крачки в тази посока и имаме редица проекти, одобрени извън националните програми, свързани с еврофондовете.

Изградили сме широка партньорска мрежа с европейски градове, с които реализираме в момента проекти, финансирани директно от Брюксел. Благодаря за съдействието и контактите на Емил Радев. Ще разчитаме и занапред на подкрепата му като представител на варненци в Европейския парламент", мотивира се Иван Портних по време на пресконференцията, на която варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП отчете дейността си през изминалия мандат.

Областният координатор на ГЕРБ изтъкна, че през следващия програмен период България ще бъде една от малкото страни, които ще разполагат с по-голям бюджет. "При увеличение с 4 млрд. очакваме евросредствата за страната ни да достигнат 18 млрд. лв. Това безспорно е заслуга на българските евродепутати, а за общините означава повече инвестиции за обновяване на инфраструктурата, както и за развитие в сферата на образованието, културата, социалните услуги, спорта", отбеляза Портних.

По думите му е изключително важно в Европа да ни представляват хора, които добре познават механизмите на работа и защитават интересите на България, а като юрист Емил Радев се ориентира много бързо в сложната материя и процедурите в европейските институции. "Да подходим отговорно на 26 май и да подкрепим варненския евродепутат, който работи активно за Варна и България", подчерта областният координатор на ГЕРБ.

Иван Портних благодари на Емил Радев за усилията да популяризира богатото културно-историческо наследство на града ни и припомни, че Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света, беше представено в сърцето на Европа. Организираната от Емил Радев изложба в Европейския парламент премина под патронажа на премиера Бойко Борисов и беше аплодирана от "тримата големи" на ЕС – председателите на ЕК и ЕП и на Европейския съвет. Те за първи път присъстваха заедно на събитие от такъв характер, както тогава лично отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Изложбата бе жест към България, но и към Варна, към нашата история, към развитието на туризма", акцентира Портних. Той оцени високо ангажимента на Емил Радев към каузата "Посланик на библиотеките" и благодари за огромното съдействие, оказано за избирането на Варна за Европейска младежка столица.

"По лична покана на Емил Радев в града ни дойде Антонио Таяни, настоящ председател на Европейския парламент, който след това посещение остана с много топли и позитивни впечатления от морската столица на България", припомни още Портних, отчитайки приноса на Емил Радев за разпознаваемостта на Варна в Европа.

"Когато кандидатствахме за финансиране за решаването на изключително важния проблем с охранителните канали в "Аспарухово", община Варна беше първата в страната, която получи средства в размер от над 20 млн. лв. по фонд "Солидарност" директно от Брюксел. Дотогава нямаше такава практика у нас. С активната подкрепа на варненския представител в ЕП успяхме да съкратим сроковете за получаване на тази необходима подкрепа", посочи още Портних в контекста на отчета на Емил Радев за изминалите пет години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: