Портних: Готови сме с проекти за нова инфраструктура и рибарско селище в "Аспарухово“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:55 / 21.10.2015
1517
"Имаме пълна проектна готовност за обновяване на "Аспарухово“. В района предстоят инвестиции на стойност 100 млн. лв., които гарантират цялостна рехабилитация на улици, обновяване и развитие на парка, както и на рибарското селище“, това обяви Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна.

По думите му ремонти предстоят за основните улици в квартала - "Първи май", "Народни будители" и "Кирил и Методий", а разширение с две платна - на ул. "Мара Тасева". Връзката на "Аспарухово“ с централната част на града ще бъде съществено подобрена и след предстоящия ремонт на Аспаруховия мост. Проектирането е обезпечено от общинския бюджет, а мащабната и сложна реконструкция на стратегическото съоръжение ще бъде извършена с подкрепата на правителството. "С 35 млн. лв. от държавния бюджет Аспаруховият мост ще бъде укрепен, ще се изградят велоалея, както и тротоар за пешеходно преминаване“, обясни Портних.

Множество въпроси бяха поставени и за парка в района. Управленската програма на кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна предвижда инвестиции в развитието на алейната мрежа, в изграждането на детски и спортни площадки. "Предвиждаме 4 млн. лв. да бъдат вложени в разширяването на парковата среда и в обособяването на зона за отдих и атракции. Целта ни е да развием уникалните дадености на района - широка плажна ивица и парк с огромен потенциал. Аспаруховият вал също ще бъде социализиран", допълни Иван Портних

Нови перспективи за туризма в района той очерта и чрез възраждане облика на рибарското селище в местността "Карантината". Проектът за него предвижда да се развие в етнографски комплекс, който да привлича жителите и гостите на града.
Финансиране е осигурено и за изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово. "Подписахме меморандум с Българската академия на науките, за да започне работата по проекта. Щом той бъде завършен, ще бъде обсъден публично. Целта ни е съоръжението да не натежи на общия пейзаж, а да бъде подходяща добавка към него", коментира Портних в отговор на въпросите на рибари.

Той информира още, че има проектна готовност и за паркова зона по протежението на канала. В тази част на района се предвижда и изграждането на покрит басейн.

За ремонта на двата охранителни канала - по ул. "Моряшка" и "Горна студена", тече процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка. Финансирането - 8 млн. лв., бе спечелено от фонд "Солидарност" на ЕК, отчете Иван Портних и припомни, че екипът от Европейската комисия, който провери на място работата, даде висока оценка на Община Варна за коректно проведените процедури.

Вече можем да кандидатстваме с проекти не само по националните програми, а и директно в Брюксел. Доказахме се като добър партньор както на европейските институции, така и на държавата, затова само за 9 месеца Варна получи от правителството 50 млн. лв., подчерта кандидатът за кмет.

По повод въпросите, свързани с проблеми с уличното осветление в някои местности, той обясни, че има решение - ще бъдат използвани старите лампи по главните пътни артерии на града, които в момента се подменят с осветителни тела последно поколение. "Това стана възможно чрез реализацията на проект по фонд "Козлодуй", обясни Иван Портних.

Срещата с жителите на "Аспарухово" се състоя в читалище "Просвета 1927" по инициатива на кандидата на ГЕРБ за кмет на района Калина Белмезова и кандидати за общински съветници от листата на партията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (294):
25.02.2016 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Въглен: Ще работя за изграждането на нова детска градина в селото
25.02.2016 Във варненско село отново ще избират кмет през март
24.01.2016 Цветан Цветанов идва във Варна, ще анализира местните избори
14.12.2015 Сменят градското ръководство на АБВ заради слабите резултати на изборите
28.11.2015 ДАНС установи руска връзка в хакерската атака на ЦИК
26.11.2015 Съдът потвърди избора на Иван Портних за кмет на Варна
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).