Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Варна има какво да предложи на туристите, а Констанца?
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 14.12.2014Коментари (1)2914
©
Кметът на Варна изказа мнение по въпроса с отварянето на пристанището на своя профил във фейсбук. Ето какво казва градоначалникът:

На Никулден министър Ивайло Московски обяви, че в бюджета за 2015 г. ще бъдат предвидени 12 млн. лева за пристанище Бургас - за доизграждане на Морската гара там. Това стана при отварянето на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Варна има готов проект за отваряне на пристанището в зоната на Морска гара от поне 2 години. И - нищо. Стигнахме до класическата ситуация "Царят дава - пъдарят не дава". Имаме одобрението на правителството да реконструираме и превърнем в зона за разходки и атракции първо и второ кейови места, върху които от години няма товаро-разтоварни дейности. В същото време срещаме отпор от чиновници и местни институции.

И още: пристанище Варна дава над 50% от приходите на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а Бургас, а не Варна получават 12 млн. за Морската си гара. А сумата, необходима за Варна, е в пъти по-малка.

Необходима, изключително важна, стратегическа. Защото приключваме една година с небивал ръст в броя на круизните кораби, посетили Варна (40 круизни кораби, които доведоха тук близо 25 000 туристи). Да, това е конюнктурно увеличение, заради ситуацията в Украйна. Но сега е моментът това от "случайност" да се превърне в трайна тенденция. Защото, без да подценявам Констанца, но какво имат да покажат на туристите там? Въпреки това посрещат над 100 пасажерски кораба годишно. Това са над 200 хиляди туристи. Пресметнете сами колко могат да похарчат тези хора за ден във Варна - в местните ресторанти, магазини, за таксита, автобуси, музеи и атракции. Естествено, че това, което Варна предлага като туристическа дестинация е повече от Констанца - Римските терми, Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Побити камъни, Дворецът в Балчик, Музеят на мозайките в Девня, крепостта "Овеч" в Провадия и Мадарският конник, раннохристиянската църква в местността "Джанавара", манастирът в "Караач теке"... Имаме много неща, с които да заинтригуваме туристите, трябва само да им създадем условия да стигнат до тук.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на geoge
премахни филтъра

Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 15.12.2014 г.
0
 
 
ИзПортних, гер берастите и тебе преее.. цакаха май?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: