Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посланикът на Словашката република с публична лекция във ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 02.11.2016Коментари (0)938
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Кои са приоритетите на Словакия в рамките на председателството на Европейският съюз и какво е постигнато - това са темите на публичната лекция "Опитът на Словакия по време на председателството на ЕС" на Негово Превъзходителство г-н Мариян Якубоци - извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, която ще се проведе на 3 ноември(четвъртък) от 11:00 часа в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

 

Н. Пр. Мариан Якубоци е роден на 9 май 1970 г. в град Мартин. След като завършва Словашкия технически университет и Института по международни отношения към Юридическия факултет на университета "Коменски" в Братислава, започва работа в Министерството на външните работи на Словашката република. Занимава се основно с държавите от Източна Европа, Централна Азия и Южен Кавказ. В периода 1998-2002 г. е дипломат в посолството на Словакия в Москва. От 2005 до 2009 г. е заместник-посланик в посолството в Берлин. От април 2013 г. е извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България.

 

На 1 юли 2016 година Словакия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. "Словашкото председателство дойде в момент, когато Европейският съюз е изправен пред няколко предизвикателства, които са тест за неговата устойчивост. Едно от тях е имиграционната вълна, която е изпит за способността ни да управляваме нашите граници така, че да успеем да поддържаме цялостта на Шенген и да намерим общо решение. Имаше терористични атаки, които ни напомниха, че в областта на сътрудничеството във вътрешната сигурност ние все още имаме резерви. Все още носим и последиците от икономическата и финансова криза и нашите икономики отбелязват крехък ръст. И към всичко това трябва да прибавим и резултата от референдума във Великобритания, където гражданите избраха възможността да напуснат ЕС. Така че ЕС е изправен пред нови предизвикателства. Но Словакия смята да даде на Европейския съюз нова енергия.", споделя посланик Якубоци.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите-членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени "тройки". Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма.

Председателството отговаря за това да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. За тази цел председателството трябва да действа като честен и неутрален посредник.

В рамките на публичната си лекция посланик Якубоци ще сподели опита на страната си, малко повече от година преди България да поеме председателството на ЕС - на 1 януари 2018 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: