Постановка на Мариус Куркински дава начало на Международния театрален фестивал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:28 / 02.06.2016
686
С постановката "Синята птица" на Мариус Куркински ще бъде открит днес в 18,30 ч. Международния театрален фестивал "Варненско лято". В спектакъла на Народния театър участват Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска и др.


Тази година фестивалът, който ще продължи до 11-ти юни, ще премине под мотото "Проекции на човешкото", което си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър. Миналата година форумът бе удостоен с престижния лейбъл "Европейски фестивал".

Фестивалната програма, която съдържа 35 заглавия, почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи - от началото на европейската литература с Омир, през Шекспир, Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас, до получили признание автори от съвремието като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др.

Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена. Програмата Шоукейс продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Фестивалът бъде закрит на 11-ти юни със спектакъла "Корабът "Нощ" (реж. Стилиян Петров), продукция на новооткрития Театър Азарян в НДК. В него за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.

За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал "Варненско лято" прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт "Духът на една дива" с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов. Продукцията е посветена на Полин Виардо - непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката певица и композитор от 19 в.

Цялата програма на фестивала и актуални новини можете да видите и следите на обновената интернет страница на Фондация "Виа Фест" www.viafest.org


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).