Поставиха бюст-паметник на Стоян Бъчваров за 100-годишния юбилей на варненския театър

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:25 / 26.03.2021
1888
Съобразно противоепидемичните мерки, Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ при Театрално-музикален продуцентски център Варна измести честването на 100-годишния си юбилей от 12 и 13 март 2021 г. с един месец по-късно на 12 и 13 април 2021 г.

В празния театър актьорите поканиха на Благовещение само театралната легенда Грациела Бъчварова и Явор Пенев, автора на бюст-паметника на патрона Стоян Бъчваров. На кратка и вълнуваща церемония двамата свалиха покривалото от скулптурния портрет на Стоян Бъчваров, а Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна и Веселина Михалкова, артистичен директор на ДТ "Стоян Бъчваров“, прерязаха лентата.

Просълзена, Грациела Бъчварова поднесе първите цветя пред бюст-паметника на своя бележит предшественик. Тя благодари на ръководството на театъра за честта да открие скулптурният портрет на Стоян Бъчваров и изрази радостта си, че това става, ако не на рождения ден на театъра, то в същия месец - театралния месец март, в навечерието на Световния ден на театъра и на такъв хубав християнски празник като Благовещение. Пожела здраве, силни постановки и възторжена публика.

Даниела Димова изтъкна задоволството си, че скулптурният портрет на Стоян Бъчваров е вече факт и след отпадането на ограничителните мерки патронът достойно ще посреща публиката в своя театър.

Бюст-паметникът идва на мястото на предишния, изчезнал преди повече от 32 години при предпоследния ремонт на театъра през 1989 г. За 100-годишния юбилей на Варненския театър Художественият съвет на ТМПЦ с единодушно решение възлага проекта за нов бюст-паметник на младия скулптор Явор Пенев и заедно с него избира фотографията, която да го води в творческите му търсения.

След откриването на скулптурния портрет на Стоян Бъчваров отец Дончо Александров от Храм "Свети Атанасий“ отслужи водосвет за здраве и благоденствие и отправи хубави послания към актьорите и всички заети във Варненския театър, който служи на изкуството вече цял век.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).