Поставят бронзова статуя на капитан на Морска гара за Деня за Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:45 / 31.05.2022
1352
Статуя от бронз на стария капитан ще бъде поставена на Морска гара за Деня за Варна. Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков, съобщи за Varna24.bg Ели Маринова.  

Откриването на статуята ще бъде на 15 август 2022 г. Композицията ще бъде висока около 1.60 м., (пропорционално на цял ръст 2.0 м), и разположена в десния ъгъл на една пейка. Старият Капитан ще бъде с капитанската си униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност -  ромба на завършил ВВМУ и знакът на КДП, изработени детайлно. В двете си ръце ще държи бинокъл.

Инициатор е к.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов, председател на УС на Фондация "Старият капитан разказва“.

"През 2021 година колеги и приятели  основахме организационен Комитет за създаването на скулптурен ансамбъл, който се казва "Последният мостик на Стария Капитан“, сподели авторът на идеята Борислав Арнаудов. Ансамбълът е максимално изчистен и представлява една пейка, на която е седнал в последната си несменяема морска вахта Старият Капитан. Персонажът ще бъде вперил взор в морето, на което е отдал целият си съзнателен живот и с което го свързва една безкрайна и дълбока любов.  Самата пейка ще бъде изцяло метална и с дължина 2.0 метра. До пейката върху малък постамент върху земята ще бъде поставена  метална плоча със следното посвещение:  "Последният мостик на стария капитан. Посветен на Вас, колеги!  И на всички вас, които обичате морето като нас. Фондация "Старият капитан разказва“.

Нашият проект напълно ще се вписва в общия ансамбъл на средата - паркинга на Морска гара  Варна.  Смятам, че това е най-доброто място за посрещане на гостите на Варна от Стария Капитан.           

Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и важна част от просперитета на родната ни икономика. Уверен съм, че морската ни столица заслужава своя символ“, отбеляза още авторът кап. Арнаудов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).