Построяването на нови патрулни кораби за Военноморските сили ще излезе по-скъпо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 09.01.2018
1657
Цялата процедура по построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили ще започне отначало и проектът ще бъде внесен за разглеждане и одобрение в парламента. В новите параметри на договора ще бъде включено ДДС, което беше причината частната корабостроителница "Делфин" да се откаже от изграждането на плавателните съдове, съобщава БНТ. 

Проектът не е спрян и ще бъде рестартиран, каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Очаква се новата процедура да излезе по-скъпо на държавния бюджет.

Проектът за построяване на двата нови многофункционални патрулни кораба е приоритетен за Военноморските сили.

"Тази година ще се изпълнят всички необходими стъпки със събиране на необходимата информация, вкарване на проект за инвестиционен разход в Народното събрание, гласуването му и отново провеждане на цялата процедура", коментира контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

Всички тези дейности трябва да се свършат за една година. Очаква се и оскъпяване на проекта след провеждане на процедурата отначало.

"В рамките на съответните дадени средства те бяха изчислени към 2015 година. Оттогава военноморската техника е поскъпнала с 30% поради изключителното търсене на световния пазар", каза още контраадмирал Петев.

Докато чакат новите кораби, във Военноморска база - Варна откриха учебната 2018-а година. Част от програмата беше отработването на няколко учебни епизода, които могат да се случат в реалния живот. Бяха направени демонстрации по борба с възникнал пожар на борда на кораб и спасяване на пострадал при пожара и транспортирането му с вертолет до болница.

Кап. I ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране - Варна коментира: "През миналата година интензивността беше значително завишена. Така че аз мисля, че това ниво на подготовка, което е постигнато, е удовлетворително."

И през тази година се увеличават дните на море, които са част от подготовката на Военноморските сили.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).