Посвещават изложба на големия скулптор, варненеца Кирил Шиваров

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:43 / 03.07.2017
2210
На 05.07.2017 г. от 18.00 ч. , в ГХГ "Борис Георгиев"- Варна, ул. "Любен Каравелов"1, на вниманието на варненската общественост ще бъдат представени две значими юбилейни културни прояви: Новоиздаденото, първо у нас изкуствоведско изследване върху богатото творческо наследство на Шиваров - монографията "КИРИЛ ШИВАРОВ СКУЛПТОРЪТ" и Юбилейната изложба "НАШИЯТ СКУЛПТОР". Автор на монографията и куратор на изложбата е изкуствоведът Румяна Иванова.

Юбилейната изложба "НАШИЯТ СКУЛПТОР" е именувана така, както в ранното десетилетие на миналия век варненци с гордост са наричали Кирил Шиваров - "Нашият скулптор". Откриването на експозицията се съвместява с представянето на монографията за Шиваров. Изложбата е резултат от изследователски труд на изкуствоведа Румяна Иванова, поставила си за цел да попълни съществуващата празнота (в местен и национален аспект), свързана с признаването на значимия влог на Кирил Шиваров в родната култура. Това е първи опит у нас да се даде цялостен поглед върху щедро завещаното ни творчество на Шиваров, осъществено из цялата ни страна. Експозиционните табла представят заснетите художествени обекти с научен апарат към тях. Те онагледяват богатото и разностранно изкуство на автора, както в жанрово многообразната монументална пластика, така и в кавалетната скулптура, която в преобладаващата си част е трудно достъпна и в "неизвестност".


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).