Поздрави от цял свят за юбилея на Международния балетен конкурс във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:14 / 08.07.2014
603
От 15 до 30 юли в емблематичния Летен театър на Варна първото в света балетно състезание ще отпразнува 50 години от създаването си с бляскаво издание, в присъствието на едни от най-големите световни звезди на танца. Поздрави за юбилея на Международния балетен конкурс Варна започнаха да пристигат от цял свят.

Организаторите от Фондация "Международен балетен конкурс Варна" получиха поздравления и пожелания за успех и процъфтяване от Международната федерация на балетните конкурси.

"Преди 50 години благодарение на Варна в света се появи творческо състезание за балетни артисти, което откри цяло съзвездие от ярки имена в изпълнителското изкуство и хореографията във втората половина на ХХ и началото на ХХІ век - се казва в писмото. - Приносът на вашия конкурс за съхранението и развитието на изкуството на класическия и съвременния танц е огромен! В тези тържествени дни трябва непременно да отдадем дължимото на удивителния човек Емил Димитров, който отдаде целия си живот, душа и сърце на своето любимо дете - Международния балетен конкурс, а също и в създаването на Международната федерация на балетните конкурси. Желаем Международния балетен конкурс във Варна още дълги години да продължава да открива нови имена на блестящи изпълнители и да радва любителите и поклонниците на прекрасното изкуство на класическия танц!" Писмото е подписано от Сергей Усанов - генерален директор на Международната федерация на балетните конкурси, заслужил деятел на изкуството на Русия и заслужил деятел на културата на Полша.

Председател на журито на юбилейната Балетна олимпиада ще е единственият носител на Голямата награда от Варна Владимир Василиев /Русия/. В журито ще бъдат лауреати от конкурса и световни знаменитости на танца като Йоко Моришита /Япония/, Максимилиано Гера /Аржентина/, акад. Красимира Колдамова и доц. Бисер Деянов /България/.

По традиция в дните на конкурса във Варна ще се проведе Международната лятна балетна академия - безценен шанс за младите артисти да научат тънкостите на изкуството от най-големите майстори на танца от Русия, Куба, Корея, САЩ и България.

Конкурсът се организира от фондация "Международен балетен конкурс Варна".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).