Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:51 / 24.07.2014
2247
Въпреки аргументите на СФСМВР, в противоречие с широко разпространената европейска и световна практика и в разрез с взетото само преди дни от Съвета за социално партньорство в МВР компромисно решение, Министерството възнамерява да регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност. Това в редица случаи не само би попречило на пожарникарите и спасителите да изпълнят задълженията си, но би изложило на неоправдан риск здравето и живота им, както и здравето и живота на гражданите. Това се казва в декларация на СФСМВР, разпространена до медиите.

"По време на бедственото положение във Варна беше наложено нелепо дисциплинарно наказание на пожарникар, член на СФСМВР. По правната страна на проблема очакваме да се произнесе Варненският административен съд, но от морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите. Поради това СФСМВР започва протестни действия във Варна.

Информираме българските политици и гражданското общество, че няма да спрем дотук", се посочва още в декларацията.
СФСМВР е организация, която в своите действия винаги е защитавала правата на служителите и е полагала усилия да уважава управленските решения в МВР, с цел запазване на социалния мир в България и постигане на консенсус по общественозначими теми и проблеми. В момента са застрашени не само социалният мир и животът на служители в ГДПБЗН, но се създава и сериозен риск за здравето и безопасността на гражданите на Република България.

За съжаление толерантността и диалогичността ни очевидно не дават резултати. Затова излизаме на улицата и смятаме да останем там колкото е нужно. Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки.

"Време е да изхвърлим боклука. Този протест е първото от серия активни действия на СФСМВР, целящи да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно - служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"/ГДПБЗН/.
Дирекция, която е абсолютен рекордьор в МВР по изплатени суми за загубени съдебни дела - за малко повече от три години под формата на присъдени на нейни служители обезщетения за неизплатен нощен и извънреден труд и отменени по съдебен ред дисциплинарни наказания от нея изтекоха 524 997 лв. Която реализира неясни цели с риск цената да е човешки живот. В която думи като "прозрачност", "социален диалог" и "грижа за служителите" са празни термини без реално съдържание", пише още в декларацията на СФСМВР.

Управлявана с опасно милитаристичен стил и в духа на феодалните порядки от хора, които в продължение на години злоупотребяват с пожарникарите и спасителите, които налагат дисциплинарни наказания на своите служители защото не са изпълнили "разпореждане" на журналист. Хора, които е крайно време да напуснат системата. Те не само нямат място в нея - те са опасни за здравето и живота на гражданите.
Събранието на открито ще се проведе пред Катедрален храм - Паметник "Свето успение Богородично" в град Варна на 26 юли 2014г., с начало 11.00 часа.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).