Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представиха нова специалност в Морско училище
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 24.11.2023Коментари (0)6189
©
"Симулаторно инженерство“, с приложение в изкуствения интелект, числения анализ на флуидите и създаването на модерни симулатори, бъдещи цели и възможности за обучение на специалисти във Въоръжените сили. Това е нова специалност във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“, която бе представена вчера от заместник-началникът по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов на симпозиум на тема "Създаване на ново поколение военни симулатори с използване на числен анализ, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност“. Форумът е финансиран по програма 7.1. "Научноизследователски дейности и проекти“, на Министерството на отбраната, научи Varna24.bg.

Събитието бе уважено от председателя на Българската морска камара – к.д.п. Александър Калчев, к.д.п. Валентин Енчев – директор на Дирекция "Морска администрация“ – Варна, к.д.п. Александър Борисов – управител на "Пилотска станция“ – Варна, и други представители на морската индустрия и висши учебни заведения, сред които – гости от Техническия университет – София, ПУ "Паисий Хилендарски“ и ВВВУ "Георги Бенковски“.

В рамките на симпозиума пред участниците и гостите бе представена новата специалност на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – "Симулаторно инженерство“, с приложение в изкуствения интелект, числения анализ на флуидите и създаването на модерни симулатори, бъдещи цели и възможности за обучение на специалисти във Въоръжените сили.

Началникът на "Научна секция“ – капитан І ранг проф. д-р Мирослав Цветков, запозна гостите с необходимостта от навигационен симулатор, използването на виртуална реалност, използването на изкуствен интелект за динамичните симулации. Обсъдиха се евентуални възможности за създаването на бъдещи симулатори.

Доц. Цветелина Велкова от варненската Алма матер, заедно с гл. ас. д-р Григор Николов от Център по хидро- и аеродинамика – Варна, към ИМСТЦХА – БАН, в качеството си на лектори на симпозиума изнесоха пред аудиторията презентация на тема "Обтичане на корпус на военен кораб със CFD. Използване на ИИ и интеграция в симулаторите“.

Доц. Стефан Билидеров, ас. Радостина Цаловска и ас. Георги Георгиев от ВВВУ "Георги Бенковски“ презентираха темата за безпилотните военни летателни апарати, мисиите и възможностите за интеграция в симулаторна среда, както и използването на изкуствен интелект.

Участниците в симпозиума – ас. д-р Димитър Гинчев от Техническия университет – София, и гл. ас. Стефан Ставрев от ПУ "Паисий Хилендарски“ разгледаха темата за създаването на симулатори на танк, преносим зенитно-ракетен комплекс и други оръжия във виртуална среда. Също и използване на технологии за следене на погледа като оценителен инструмент.

По време на мероприятието участие взеха и д-р Петър Петров от фирма "Навел“ ООД, инж. Станимир Начев от "Аеровижън“ ЕООД, г-жа Лора Георгиева, мениджър "Бизнесразвитие“ в Гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновации в отбраната (DIANA).

Бяха представени демонстрациите: симулация на самолетоносач клас Nimitz – с кацане и излитане на самолет във виртуална реалност; демонстрация на собствено разработен навигационен симулатор във виртуална реалност; демонстрация на летателен симулатор във виртуална реалност. И не на последно място – създаване на компютърен симулатор за симулация на бронирани машини в Unreal.

Днес на симпозиума ще се проведе уъркшоп на тема "Генериране на проектни инициативи в интерес на развитие на способностите на силите“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: