Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представители на туристическия бранш с конкретни предложения към министрите
Автор: Екип Varna24.bg 22:02 / 10.06.2021Коментари (0)1738
©
Архив
От Конфедерацията на българския туристически бизнес изпратиха писмо до министъра на туризма и министъра на здравеопазването, с което отправят молба за среща, на която да бъдат обсъдени приоритетите в сектор туризъм и предложенията, които има организацията.

Те се надяват българският туризъм да намери своето място в Плана за възстановяване, който в момента се променя като дизайн и съдържание. От асоциацията изразяват готовност да участват професионално в този разговор, защото имат конкретни предложения за един от най-засегнатите сектори.

Ето и основните акценти от предложенията:

Отпадане на всички ограничения за влизане на туристи от страните от ЕС, както и от Великобритания, Русия и Израел

В тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Нещо повече - рискът е по-малък дори от този, ако български гражданин пътува от София до Варна или Бургас.

Същото се отнася и за съседните ни страни, за които с двустранни споразумения да отпадне необходимостта за представяне на PCR-тестове при влизане в България.

Пряко подпомагане на българските авиокомпании с цел осъществяване на чартърни полети през лятото

Стартирането на повечето летни чартърни програми след края на юни означава загуба на минимум 6 седмици от ключовия за повечето авиокомпании летен сезон. До момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит. Авиокомпаниите дори не бяха включени в мярката за подпомагане на заетостта 60/40. Средствата от 35 евро на запълнена седалка в чартърните полети също не е пряка помощ за авиокомпаниите, а за туроператорите. Авиокомпаниите са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Великобритания. Отделно липсва активен диалог с други три ключови пазари – Германия, Русия и Израел. Туроператори и авиокомпании масово се оплакват от тенденцията изборът на място за почивка и резервацията да се отлагат до последния момент предвид динамичната ситуация.

Продължаване на мерките за подпомагане на бизнеса

Програмата 60/40 не обхваща всички фирми в туристическия сектор. Хижите, туристическите учебни центрове и туристическите спални, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на Министъра на здравеопазването и не получават средства по програмата 60/40, която касае само заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди.

Решаване на въпроса на неравноправното третиране на браншови организации от ОКУП Профон и ОКУП Музикаутор

КБТБ ще изпрати Отворено писмо на вниманието на Президента г-н Румен Радев, министър-председателя г-н Стефан Янев, министъра на културата проф. Велислав Минеков и министъра на туризма доц. Стела Балтова с молба за съдействие за постигане на равнопоставеност и справедливост.

Организациите ни безусловно ценят труда на българските творци, но считаме, че именно техният интерес и работа се използват като разменна монета с нечисти интереси, като това е толерирано с години, на което настояваме да се сложи край.

Създаване на механизъм за издаване на ваучери за туризъм

Допълване на Наредба № 7 от 9.07.2003 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна и осъществяване дейност като оператор, издадена от министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите и добавяне на "ваучери за туризъм".

Учредяване на Фонд за подкрепа за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България

При участие в международни търгове, при над 90% от отворените процедури, стои въпросът за така наречения  subvention фонд или как страната домакин участва с директно финансиране към съответното събитие и международна организация. Почти при всички конкурси, това е водещо при взимане на решение, къде да се проведе съответното събитие. С настъпването на COVID, голяма част от държавите удвоиха съществуващите такива бюджети, не само за по-голяма конкурентост на дестинацията, но и като инструмент за подпомагане на сектор събития. В България такъв фонд никога не е съществувал. 

Създаване на Национална Туристическа Организация, в публично-частно партньорство с държавата

КБТБ разполага с цялостен проект, разработен от Националния борд по туризъм, съвместно с Министерството на туризма. На базата на задълбочено проучване и анализ са изготвени препоръки към държавната администрация относно създаване, функциониране и финансиране на Национална Туристическа Организация, която да осъществява националния маркетинг и реклама в туризма с предложения за нормативни промени в действащото законодателство.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: