Представят екзотичната музикална култура на Малайзия на "Откритие 2013"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:07 / 23.04.2013
1028
Наследник на Даяките - коренното население на остров Борнео, пристига във Варна, за да представи екзотичната музикална култура на Малайзия.

Габриел Луис, новата звезда на провинция Саравак е един от участниците в тазгодишното издание на поп-феста "Откритие 2013". На варненска сцена на 18 и 19 май, той ще демонстрира езика и музикалните ритми на Айбаните - едно от най-страховитите в миналото племена, населявали Борнео, които са имали репутацията на войнстващ народ и са първите известни в историята бойци, взимали като трофей скалповете на своите врагове.

Габриел Луис от Малайзия е смесил ритмите на древните племенни танци на Айбаните със съвременната поп култура и ще ни демонстрира резултатът от това непознато за масовата публика взаимодействие. Музикантът използва в своята авторски композиции саунда на традиционните перкусионни инструментални ансамбли от Малайзия и нежните мелодични интонации на китайската култура, която има дълбоко влияние на остров Борнео.

В музиката на Габриел Луис ще открием също звуците на традиционния за провинция Саварак музикален инструмент "сапе", наподобяващ саунда на рок-китара, както и елементи от музиката, съпровождаща уникалният за Айбаните танц "Нджайат". Това е запазен и до днес племенен танц, с който древните са търсели покровителството на бога на войната Сингаланг Буронг преди битка. В наши дни в някои райони на провинция Саварак, местното население прави ежегодни фестивали, посветени на богът-птица, които привличат туристи от цял свят.

Габриел Луис в момента е голяма звезда в своята родина и прави шеметна музикална кариера като певец и композитор. Зад гърба си вече има реализиран първи самостоятелен албум, песните от който му донесоха множество награди през 2012 година. Сред отличията са призовете "Албум на годината", "Награда за най-добър мъжки вокал" и "Награда за нов артист" на миналогодишните национални награди Dayak Music Awards в Малайзия. На сцената на поп-феста "Откритие" Габриел Луис ще демонстрира как звучи древният език на Айбаните, който днес е едно от официалните наречия, с които общуват хората от провинция Саварак в Малайзия.


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
30.08.2022 Чикс и Джани Валино: "Откритие" е една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!
27.07.2022 Ивелина Балчева: Фестивалът "Откритие" откриваше музикални "открития" преди големите формати
28.06.2022 Китаристът на Б.Т.Р. "искрено и лично" за ММФ "Откритие"
23.06.2022 Популярна певица от Киргизстан със светъл спомен от Варна
21.06.2022 "Откритие" продължава да открива нови пътища към своята публика
26.05.2022 Александрина Симеон: Музиката свързва хората, дава им нови идеи и импулси!
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).