Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят за първи път във Варна зрелищния спектакъл "Летящият Бах"
Автор: Пламена Николова 17:31 / 03.08.2022Коментари (0)1074
©
Многократните световни шампиони по брейк танц FLYING STEPS от Германия отново пристигат в България, за да представят за първи път във Варна спектакъла "Летящият Бах“, покорил световните сцени. Създаден по идея на известния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията Вартан Басил, "Летящият Бах“ е единствена по рода си интерпретация на "Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по завладяващ начин се обединяват класическа музика, улични танци и съвременни дигитални изкуства, съобщи Нина Локмаджиева. 

 "Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, споделя Вартан Басил. Предложението да се използва "Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Така през 2010 г. FLYING STEPS представят за първи път "Летящият Бах“ в модерната галерия Neue Nationalgalerie в Берлин и оттогава успешно обикалят света.

И за двамата е важно този спектакъл да е нещо повече от "брейк танци на класически саундтрак.“ Намерението им е той да направи музиката визуално осезаема чрез танцьорите и да разкаже на публиката една история. "С комбинацията от градска култура и класика можем да покажем, че графитите и брейк танцът могат да се използват по много различни начини“, казва Вартан.

"Летящият Бах“ използва сюжет за седем танцьори,  един учител и една мистериозна жена, който кулминира в любовна история. Елегантната музика на Бах, интерпретирана с експлозивните движения на брейк танца, създава невероятно и забавно шоу за всички хора, независимо от възраст или естетически предпочитания. Затова и спектакълът вече повече от 10 години не слиза от световната сцена. До днес е представян в повече от 42 държави – от САЩ до Казахстан, от Австралия до Япония и Финландия – и е зарадвал над  повече от един милион зрители.

Във Варна "Летящият Бах“ се представя като част от програма "Интермецо“ на Международния музикален и на Международния театрален фестивал "Варненско лято“.

FLYING STEPS  (или "Летящи стъпки“) са четирикратни световни шампиони по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, която е основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир "Амиго" Мемис. Днес екипът ѝ включва повече от 40 професионални танцьори. През 2007 г. основават младежката академия Flying Steps Academy в сърцето на Берлин. С повече от 40 учители и над 100 класа тя е най-голямото училище за градски танци в Германия. Гостуването на спектакъла във Варна ще е съпроводено и с уъркшоп по хип хоп на Лил Рок, танцьор от компанията, който ще се проведе в танцовото студио The Center на 19 август.

Очаквайте "Летящият Бах“ на 20 август от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Билетите вече са в продажба онлайн на сайтовете на Eventim  и на Фестивалния и конгресен център – Варна, както и на касите на ФКЦ-Варна и на Летния театър.

За повече информация следете сайтовете на фестивалите viafest.org и varnasummerfest.org, както и техните Фейсбук профили www.facebook.com/varnasummerfestival и www.facebook.com/vnsummerfest

.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: