Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
През 2022 г.: Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн.лв., няма да има скок на данъците!
Автор: Пламена Николова 12:28 / 23.03.2022Коментари (0)2074
©
647 960 000 лв. е бюджетът на Варна за 2022 г., съобщи на брифинг днес директорът на дирекция "Финанси и бюджет“ Стефка Господинова, предаде репортер на Varna24.bg. Ето какво сподели финансистът днес:

"Проектобюджетът е изготвен в условията на трудно прогнозируема среда, динамична икономическа обстановка и редица предизвикателства - негативното влияние и повишен риск върху параметрите на бюджета оказва сложната международна политическа обстановка и свързаната с нея бежанска вълна от войната в Украйна, както и потенциалната възможност от нова вълна в разпространението на пандемията от COVID-19.

Законът за държавния бюджет за 2022 г. бе приет късно и публикуван на 04.03.2022 г., което наложи първото тримесечие на годината да бъде планирано и изпълнявано с параметрите на бюджета от 2021 година. Правителството планира още през лятото актуализация на държавния бюджет, което неминуемо ще се отрази и върху общинските бюджети и е възможно да се появи необходимост от тяхната актуализация през годината.

Проектобюджетът е изработен на база данните за изпълнение на бюджета за 2021 г. и очакваните местни приходи, формирани за поредна година без да бъдат завишавани местните данъци и такси на гражданите, в същото време - пълно освобождаване на родителите от заплащане на такси за издръжката на децата в детските градини и детските ясли, считано от м. април. Предвидено е увеличение на средствата за издръжка, основно на най-важните и обществено значими дейности в ситуация на рязко повишение на цените на електроенергия, горива, хранителни продукти, строителни материали и др. спрямо отчета за 2021 г. В същото време за четвърта поредна година община Варна няма да получи изравнителна субсидия от държавния бюджет.

В проектобюджета за 2022 г. са заложени проекти за подобряване на инфраструктурата и облика на градската среда, благоустрояване на междублокови пространства, подобряване на експлоатационните характеристики на улици от уличната мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Проектите са за основен ремонт /реконструкция на улична мрежа в район, като дейностите са насочени към цялостно рехабилитиране на уличната мрежа в услуга на транспортната, социалната, икономическата и техническата инфраструктура. Целта е повишаване качеството на живот, екологичната среда, повишаване на потенциала за развитие на туризма, като водещ сектор в региона.

С реализацията на дейностите по проектите ще се нормализира транспортния трафик и ще се подобрят условията за движение, ще се повиши безопасността на движението и сигурността на пешеходците.

Проект "Екологично чист транспорт за Варна“ ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна посредством намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни, екологични транспортни средства.

Варна – Град на знанието:

Налице е трайна тенденция през последните 10 г. средствата за образование да са приоритет. Функция "Образование“ заема 36% от общия бюджет на общината за 2022 г. В абсолютна стойност бюджетът на функцията възлиза на 202 535 х. лв., в т.ч. за капиталови разходи близо 14 093 х. лв. за изграждане и ремонт на образователната инфраструктура. - "Варна - Град на Знанието" е инициатива на Кмета на Община Варна от 2020 г. и обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научен сектор за реализиране на пълния потенциал на града, като бе сключен меморандум между общината, университетите в града, ИТ – компании и други за сътрудничество и партньорство, който отчита изградените връзки между наука и бизнес. Силното образование на Варна и постоянният приток на млади хора са вероятно най-важното предимство на града.

Близо 30 хил. са студентите в морската столица, разпределени в шест университета. Преплитането на наука и бизнес е третият ключов фактор, който оформя потенциала на града. Дейностите на местния бизнес и инвестиционните решения привличат интереса на младите хора и чуждестранните студенти в направленията медицина, информационни технологии, транспорт, корабоплаване и др. 

Икономическо развитие на град Варна и естетизация на градската среда Варна е най-големият икономически център в Северна България. През 2022 г. ще се реализират европейски проекти в размер на 88 260 х.лв.

Община Варна има огромен опит в изпълнението на проекти по различните оперативни програми и е инвестирала 615 000 х. лв. през периода 2014 - 2021 г. Капиталова програма по проектобюджета в размер на 142 883 х.лв.

В процес на подготовка са проекти, с които общината ще кандидатства през новия програмен период за европейско финансиране, съобразно новия План за интегрирано развитие на община Варна за периода 2021 - 2027 г.

В проектобюджета за 2022 г. са заложени следните акценти и параметри, които са насочени към подкрепа на широк кръг от нашите съграждани с различни потребности в настоящата кризисна ситуация, пенсионери, учители, деца, ученици, младежи, спортни и културни деятели и други:

- запазване на данъчната тежест – не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси;

- увеличен е размерът на минималната работна заплата - 710 лв., считано от 01.04.2022 г.;

- увеличение на трудовите възнаграждения, считано от 01.04.2022 г.: q на педагогическия персонал във функция "Образование“ в системата на предучилищното и училищното образование с 25% спрямо средната работна заплата за страната q на заетите в детски ясли и здравни кабинети – с 15% на заетите в социалните дейности по Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги – с 39% q всички останали структури, финансирани с местни приходи – 10%

Продължава политиката на общината за предоставяне на помощи по решение на Общинския съвет в областта на здравеопазването, социалното подпомагане и транспорта, като в бюджета са заложени общо 9 600 х. лв. за следните видове помощи:

-помощи за лечение на граждани – 171 х.лв.

-помощи за асистираната репродукция /инвитро/ - 376 х.лв.

-помощи за социално битови нужди на социално слаби хора – 220 х.лв. -подпомагане на деца на загинали полицаи - 9 х. лв.

-за погребения на бездомни, безпризорни, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане лица – 15 х. лв. -помощи за разходи за транспорт по групи правоимащи – 8 809 х.лв.

Общо помощите в бюджет 2022` са в размер на 9 600 х.лв., като средствата за помощи са увеличени с 2 458 х. лв., спрямо отчета за 2021 г.

Общински програми:

Разработени са програми изцяло за подпомагане на различни слоеве от населението по съответните функции, общо в размер на 13 183 х. лв., което е с 1 249 х.лв. повече от отчета на програмите за 2021 г.

Програмите са насочени към дейности за:

- преодоляване и премахване на социалното изключване на лицата, пребивавали в местата за лишаване от свобода;

- превенция на рисково поведение сред деца и млади хора;

- младежки дейности;

- приобщаващо образование на различни етнически групи; - творчески заложби на ученици и студенти;

- квалификация на педагогически специалисти;

- профилактика, рехабилитация, скрининг и лечение на различни заболявания; - социална програма за предоставяне на множество социални услуги; - организиране на международни и местни културни прояви; - подпомагане развитието на туризма в град Варна; - реализиране на спортни събития и спортно-туристическа дейност.

За спорт през 2022 г. са планирани общо 13 746 х. лв. в т.ч. издръжка на общинско предприятие "Спорт Варна“ , дейности и мероприятия и спортна инфраструктура. Целта е да се създадат необходимите организационно - управленчески, материално-технически и научно-методически условия и предпоставки за подобряване на физическата дееспособност на гражданите на Варна и развитие на детско-юношкия спорт. Ще се реализират местни и международни спортни мероприятия за деца, юноши, студенти, работници, ветерани, хора с увреждания, както и материално стимулиране на спортни клубове и елитни варненски спортисти. Съгласно Наредба, спортните обекти, предоставени за управление от ОП "Спорт“ са разпределени до 2/3 за безвъзмездно ползване.

Други по-важни разходи по проектобюджета:

- Капиталови разходи – 142 883 х. лв.

- Озеленяване - 5 384 х. лв.

- Чистота – 44 448 х. лв. по план сметка "Чистота“

- Осветление на улици и площади – 6 900 х. лв.

- Рехабилитация на уличната мрежа – 9 000 х. лв.

- За културни мероприятия и издръжка на културни институции в град Варна – 8 680 х. лв.

- Отбрана и сигурност – общо 6 470 х. лв. и др.", коментира Господинова.

Повече за финансовите параметри в различните направления може да видите ТУК, както и в прикаченото видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: