Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
При силен трус "Максуда" почти изчезва
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 02.10.2012Коментари (3)1505
© Varna24.bg
При земетресение от седма и осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник много от паянтовите постройки в районите около "Максуда" и ромските махали в кв. "Владиславово" и с. Каменар ще бъдат частично разрушени и доведени до негодност за обитаване. Подобна съдба ще имат и около 15% от сградите в районите"Одесос", "Младост" и селищата в общината. Това се посочва в общинския План за защита на населението при бедствия, предаде Дарик.

При земетресение от такава степен е възможно да бъдат частично или напълно разрушени и доведени до негодност за ползване над 20% от сградния фонд на територията на общината, да бъдат нанесени комплексни поражения, в резултат на което да има значителни човешки жертви и безвъзвратно унищожени материални и културни ценнности. Част от сградите с 4-5 и повече етажи ще получат пукнатини по стените и в основите, което също може да ги направи необитаеми. Ще се активизират някои от свлачищата, ще бъдат скъсани магистрални водопроводи, възможно е възникване на множество пожари от къси съединения или по причини в електропреносните мрежи. Напълно ще бъде прекъснато ел. захранването и водоподаването, сочи анализът на общинските специалисти.

Общинският План за защита на населението при бедствия е утвърден през 2008 г. с решение на Общинския съвет и в съответствие с промените в Закона за защита при бедствия. На базата на този план са изготвени и отделни планове на действие при възможни бедствия, установи проверка на Дарик.

Планът за действие при земетресение е последно актуализиран това лято. Според посоченото в него, Варна попада в сеизмичен район, в който е възможно възникване на земетресение от седма и осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Въпреки че в съвременната си история градът не е бил сполетяван от земетръс от пета или по-голяма степен по същата скала.

"Това са прогнозни данни, изготвени на базата на наблюдения, като е взето предвид неконтролируемото строителство. В тези райони считаме че има строителство, което не е било под контрола на надзорните органи, обясни пред Дарик разработилият плана инж. Купен Пашов, началник на общински отдел "Дейности по защита на населението". Той допълни, че процентите са ориентировъчни. А щетите можели да бъдат повече, можели да бъдат и по-малко. Всичко зависело от силата на земния трус.

Освен от заметресение, Варна може да бъде сполетяна и от активизиране на свлачищата, пожари, наводнения, обилни снеговалежи, повишаване на радиационния фон, вследствие на авария в АЕЦ "Козлодуй" или румънската АЕЦ "Черна вода".

Градът и жителите му могат да пострадат и при производствени аварии. По този показател най-висок риск крие базата на "Нафтекс Петрол" АД на островната зона, посочи Купен Пашов. Петролната база, както и още няколко предприятия в общината, са под особен контрол. Специално внимание се обръща на "Нестле Айс Крийм България" АД (където охладителната система е с амоняк) и двете фирми-доставчици на природен газ - "Варнагаз" и "Примагаз". Веднъж годишно там се извършва комплексна проверка, с участието на специалисти от няколко институции, обясни специалистът по защита на населението.

"Проверките са изключително сериозни. Препоръките, които се дават, следим дали се изпълняват в срок", изтъкна Пашов. Той разкри още, че за контрола на базата на "Нафтекс Петрол" отговаря Министерството на околната среда и водите, с участие в проверките на общински специалисти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.10.2012 г.
0
 
 
И ще е най-добре да изчезне завинаги !
Aнонимен
на 02.10.2012 г.
0
 
 
Тази скала само съм я чувал ,по добре публикувай по Рихтер за да разберем за какво иде реч.
+1
 
 
Материала ми хареса, но само в първата част - за Максуда!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: