Приеха новата Наредба за гробищните паркове във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:38 / 04.08.2016
2409
Новата "Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна" беше гласувана на днешното заседание на Общинския съвет във Варна, предаде репортер на Varna24.bg

Тя беше разгледана неотдавна на заседание на постоянната комисия по "Собственост и стопанство", но което присъства лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който в свое слово изказа задоволството си, че са взети под внимание негови препоръки и забележки при изготвянето на документа. Съветниците приеха вариант на наредбата с 2 промени - в чл. 4, ал. 2 и чл. 26, ал. 2.

Първият касае обособяване на парцели за ползване от вероизповедения със статут на юридически лица, съгласно "Закона за вероизповеданията". Вторият предизвика по-сериозни дебати и коментари, защото беше свързан с кремацията и правото на роднините да я искат. При разногласия между роднини между една и съща група, натежава искането на този, при когото покойникът е живял преди смъртта си. Ако няма такова лице, се осъществява гласуване между роднините, като решението се взема с обикновено мнозинство. Ако няма решение и тук, се извършва традиционно погребение.

Митрополит Йоан предупреди съветници, журналисти и граждани, че има низвергнати свещеници, ползвани от траурни агенции за опело. Той е на мнение, че и траурната дейност трябва да подлежи на регулация.

По време на днешното заседание категорично против кремацията се обяви бившата общинска съветничка Веселина Савова, която говори в качеството си на  председател на Инициативния комитет за защита правата на християните. 

Г-жа Савова заяви:"Регламентирайки кремацията вие ще кремирате не само телата на покойниците, а и душите им". 

На своя ред известният варненец Росен Марков, който има бизнес с цветя на централните гробища във Варна се обяви против налагането на монопола на фирма "Обреди" върху търговската дейност в гробищните паркове. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).