"Приказните камъни" ще оживеят в Градската художествена галерия - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:58 / 26.06.2023
555
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, продължава своята Образователна програма с новия модул “Приказните камъни". Той е инспириран от експонираната на целия първи етаж на художествения музей мащабна ретроспективната изложба на Милко Божков, която включва живопис, графика и рисунка и с която Галерията участва във фестивала “Август в изкуството"(https://www.facebook.com/AugustInArtVarna). Това разказаха от галерията за Varna24.bg.

От 26 юни до 2 август (в дните от понеделник до петък) Варненската галерия се обръща към малките приятели на изкуството с покана да се запознаят отблизо с творчеството на Милко Божков - един от емблематичните художници в българското изкуство. Децата ще могат да разгледат както въздействащите платна, така и наситените с цвят и визуална радост литографии на големия художник. А чрез неговите творби ще могат да научат и за тенденциите в живописта и графиката от края на 70-те години на ХХ век досега.

За изкуството на Милко Божков проф. Десислава Минчева споделя: "Поглеждам картините на Милко и пътешествието започва. Влизаш в една приказка, където фантазията на художника става твоя фантазия, легенда – истина, а реалността се превръща в митологичен образ или знак. Палитрата на Милко Божков е силна, богата, изразителна, темпераментна и звучна.“ Тези приказни въздействия са основата на новия образователен модул на ГХГ - Варна.

“Предвидили сме с децата да направим едно приказно пътешествие в света на Милко Божков - споделя музейният педагог Дарина Христова. Ще разгледаме заедно изложбата, ще се спрем на някои от експонираните произведения и всяко дете ще сподели впечатленията си. Ще обърнем специално внимание на вдъхновените от стихове на Борис Христов “портрети" на камъни, ще прочетем мисли на Йордан Радичков за същността на камъка и ще почерпим идеи за нашите творчески занимания - отпечатъци от камъчета върху картон. Ще работим с акрилни бои и цветни моливи, ще бъде пъстро и забавно."

Образователната програма на Галерията е предназначена за деца на възраст от 5 до 10 години. ГХГ - Варна осигурява всички необходими материали за художествените занятия. Необходимо е предварително записване на телефон 052 612 363.

Изложбата на Милко Божков се реализира от Градската художествена галерия - Варна, и включва произведения от фонда на Галерия, творби, собственост на автора, както и произведения, собственост на Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Добрич, Галерия за графично изкуство - Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).