Приключиха разговорите за бъдещето на ТЕЦ "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:24 / 02.11.2014
782
На 31 октомври приключи работата на работната група между ЧЕЗ АД и БЕХ ЕАД за търсене на технико-икономическо решение за бъдещата експлоатация на ТЕЦ "Варна", съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ АД.

Разработеният от двете компании финансов модел показа, че в настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, не е възможно да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ "Варна", който да обезпечи евентуална инвестиция в централата. 

Обсъжданията бяха насочени към намиране на решение за възможността за бъдеща експлоатация на ТЕЦ "Варна", при напълно пазарни и търговски условия, съгласно европейските и национални нормативни изисквания. 

Извършеният анализ предвиждаше работа на централата на свободен пазар. Основният вариант, разгледан от двете компании, бе намиране на подходяща форма за реализация на екологизация и последваща експлоатация на три блока на ТЕЦ "Варна" (4-ти, 5-ти и 6-ти). В проекта се допускаше и участие на други партньори.

Разработеният финансов модел показа, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ "Варна" би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона.

"Ще продължим да търсим други възможности като например продажба на централата или отдаване под наем. Готови сме да обсъдим всякакви работещи варианти. При всички случаи след 1 януари 2015 г. съгласно комплексното разрешително ще се наложи временно да спрем централата, тъй като тя не може да продължи да работи без да е извършена екологизация.", заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна". 

Ръководството на ТЕЦ "Варна" има готовност при представяне на други проекти или аргументирани предложения от заинтересовани страни, съответстващи на националната и европейска нормативна рамка, да продължи дискусиите в търсене на решение за бъдещето на ТЕЦ "Варна".

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).